Programul evenimentelor care marchează Centenarul Unirii cu Bucovina, manifestările prilejuite de Ziua Națională a României și alte alte detalii privind Sărbătorile de Iarnă:
Manifestările din ziua de 1 Decembrie vor începe la ora 9.00, în piațeta Palatului Culturii, cu un concert de muzică populară „Noi suntem români”. Vor cânta elevi din Iași (David Simion, Andrei Nicăi, Maria Ionescu, Diana Crăcană), dar și artiști cunoscuți precum Daniela Condurache, Olimpia Iacob Nistor, Ștefan Pintilii, Cristinel Iordăchioaia sau Nadia Duluman. Din program fac parte și dansatori ai Ansamblului „Mugurelul” din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași.
La ora ora 10.00 vor începe manifestările oficiale dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României: Te Deum (Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Episcopia Romano-Catolică), alocuțiuni din partea IPS Teofan, PS Gherghel, prefectului Județului Iași, președintelui Consiliului Județean Iași, primarul Municipiului Iași și a prof. univ. dr. Mihai Crucianu, care a împlinit în acest an 100 de ani. După rostirea discursurilor va urma depunerea de coroane la statuia domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt și defilarea forțelor armate.
De la ora 11.00 vor reveni pe scenă artiștii de muzică populară, urmând a fi servită masa tradițională (fasole, cârnați, vin fiert și ceai) ieșenilor prezenți la manifestări.
Seria evenimentelor prilejuite de 1 Decembrie va continua la Primăria Municipiului Iași, unde, de la ora 12.00, va avea loc lansarea mapei filatelice dedicate Centenarului Marii Uniri, proiect realizat de Romfilatelia.
În aceeași zi va fi aprins și iluminatul de Sărbători, la ora 17.00, moment care va fi precedat de un eveniment artistic de Crăciun. De la ora 17.15 va avea loc retragerea cu torțe a militarilor pe traseul Muzeul Unirii – Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt – Palatul Culturii, urmând ca la ora 17.30 să fie intonat imnul național al României în fața Palatului Culturii. În aceeași seară va fi deschis și „Orășelul Copiilor” (cu tema Centenar) pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt.
Ziua va fi încheiată la Palatul Roznovanu, unde, de la ora 18.00, primarul Iaşului va oferi un dineu cu ocazia Zilei Naționale a României. În cadrul evenimentului vor fi lansate trei volume „Iași, Oameni ai Cetății”, pentru domeniile arte plastice, literatură și artă dramatică. Vor lua cuvântul Felix Aftene (arte plastice), Ioan Holban (literatură) și Oltița Cîntic (artă dramatică).
Compania de Transport Public Iași va organiza pe 1 decembrie „Parada tramvaielor tematice”, alcătuită din șase vagoane ce fac trimitere prin personalizarea tematică la identitatea culturală a Iașului în perioada 1916-1918. În fiecare tramvai se regăsește câte o personalitate a vremii, în funcție de tematica tramvaiului, iar personajul interacționează cu călătorii. Parada va circula fără întrerupere pe traseul Depou Gară – Gara Iași – Piața Unirii – Târgu Cucu – Piața Unirii. La retur, în Piața Unirii personajele îi invită pe pietoni să urce. Parada va circula fără întrerupere până la Rond Copou. În rond va fi pauză pentru fotografii alături de personaje și tramvaie. În pauză se pot servi covrigi și ceai. Returul se va face cu oprire în fiecare stație.
În perioada 26 noiembrie – 27 decembrie, pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, dar și în Piața Unirii va avea loc Târgul de iarnă, în cadrul căruia producători și comercianți vor expune spre vânzare produse specifice Sărbătorilor de Iarnă: decorațiuni de Crăciun, produse de artizanat, articole de blană, obiecte de cult, articole de marochinărie, produse de patiserie, dulciuri, produse lactate, produse din carne, preparate din pește, vin fiert, ceai, produse apicole, produse naturiste, fructe și conserve legume-fructe.
În perioada 14 – 16 decembrie, pe strada Lăpușneanu va avea loc târgul „Tradiții pe ulițele Iașului”, evenimentul fiind organizat de Asociația Meșterilor Populari din Moldova și Primăria Municipiului Iași.
La fel ca și în anii precedenți, nu vor lipsi „Serbările de iarnă în cartiere”: pe 15 decembrie în Nicolina (Parc Nicolina) și Alexandru cel Bun (Piața Voievozilor), respectiv pe 16 decembrie pe Esplanada Oancea din Tătărași. Vor fi spectacole prezentate de formații de datini și obiceiuri tradiționale, iar echipa lui Moș Crăciun va împărți cadouri copiilor prezenți.
Un alt eveniment devenit tradiție, „Seri de colinde la Palatul Roznovanu”, va fi organizat pe 15 și 16 decembrie.
Atmosfera de Sărbători, întregită de pomii de Crăciun. Servicii Publice SA a cumpărat pentru acest sezon rece brazi din Danemarca. Vor fi amplasați 14 brazi mari pe pietonalul Ștefan cel Mare, Palatul Culturii, Piața Unirii, Parcul Copou, Parcul Expoziției, Păcurari (Mimoza), Tătărași (Oancea), CUG (Rond vechi), Nicolina (Esplanada I), Alexandru cel Bun (Piața Voievozilor), Teatrul Național, Sala Mare a Primăriei. De asemenea, vor fi 500 de brazi în ghivece, din care 250 ornați cu plase luminoase în diverse zone ale orașului.
Sursa: Primăria Municipiului Iași