Casa Dosoftei
Casa Dosoftei gazduieste Departamentul de Literatura Romana Veche al Muzeului de Literatura Romana unde pot fi vazute numeroase exponate originale, intre care si cel mai vechi manuscris continind Letopisetul atribuit lui Grigore Ureche.
Edificiul de piatra cu aspect arhaic a fost construita in a doua jumatate a secolului al XVII-lea si a apartinut initial bisericii „Sf. Nicolae Domnesc”.
In 1679 a functionat aici o tipografie.
Casa Dosoftei
Iasi, Str. Anastasie Panu, nr. 54
Program de vizitare
Marţi-Duminică 10:00-17:00
Luni închis
Casa Memorială „Otilia Cazimir”
Casa în care a locuit şi a creat Otilia Cazimir a devenit muzeu memorial în 1972.
Biroul la care scria Otilia Cazimir este plin de manuscrise. Călimara, ochelarii şi alte obiecte personale par că o aşteaptă.
Biblioteca abundă în cărţi cu dedicaţii. Portrete ale sale sau peisaje din zona Bucşinescu, realizate de pictori din şcoala ieşeană, precum Victor Mihăilescu-Craiu, Nicolae Constantin ş.a. dau măsura preţuirii de care se bucura Otilia Cazimir în rândul artiştilor plastici.
Casa Memorială „Otilia Cazimir”
Iasi, Str. Otilia Cazimir, nr. 4
Program de vizitare
Marţi-Duminică 10:00-17:00
Luni închis
Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”
În data de 6 noiembrie 1980, casa de la Copou cunoaşte momentul sărbătoresc al inaugurării sale ca Muzeu Memorial „Mihail Sadoveanu”.
Sunt prezenţi la festivitate: fiica scriitorului, Profira Sadoveanu, soţia scriitorului, Valeria Sadoveanu, I.P.S. Teoctist, Mitropolitul Moldovei şi Sucevei, scriitori şi oameni de cultură, oficialităţi din Iaşi, un numeros public.
Gazde sunt muzeografii Muzeului Național al Literaturii Române din Iaşi, cei care, cu efort şi stăruinţă, au dat clădirii destinaţia şi înfăţişarea de astăzi.
Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”
Iasi, Aleea Mihail Sadoveanu nr. 12
Program de vizitare
Marţi-Duminică 10:00-17:00
Luni închis
Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”
Muzeul Memorial „Mihail Kogalniceanu”, alaturi de alte vechi zidiri iesene care au apartinut familiei Kogalniceanu, este un reper spatio-temporal la care suntem obligati sa raportam „rutele de viata creatoare” ale istoricului, gazetarului, scriitorului, avocatului, omului politic, dar si pe ale omului Mihail Kogalniceanu (1817-1891).
Personalitate complexa a secolului al XIX-lea, „natura aleasa ce cu greu incap cate doua alaturi intr-un veac” (A. D. Xenopol), „acest om genial” a fost un remarcabil orator si diplomat, exponentul generatiei de ctitori ai Romaniei moderne, ale carui obiective declarate si perseverent urmarite au fost dezvoltarea constiintei nationale, faurirea statului national, obtinerea, recunoasterea si respectarea independentei.
Începând cu data de 4 martie 2012, Muzeul Memorial ”Mihail Kogălniceanu” este redeschis pentru public.
Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”
Iasi, Str. Mihail Kogălniceanu nr. 11
Program de vizitare
Marţi-Duminică 10:00-17:00, Luni închis
Preţ bilete
Adulți: 8 lei, Pensionari: 4 lei, Elevi şi studenți: 2 lei
Mihail Kogalniceanu a fost aghiotant domnesc pe vremea lui Mihalache Sturdza, director al Teatrului National din Iasi (alaturi de V. Alecsandri si C. Negruzzi), fondator si redactor al revistei „Dacia literara”, profesor la Academia Mihaileana, participant la revolutia de la 1848, mare unionist si cel mai important colaborator al lui Alexandru Ioan Cuza, membru al Divanului Ad-hoc, prim ministru, ministru de externe, ministru de interne si ministru plenipotentiar al Romaniei in Franta. Nascut in Iasi, la 6 septembrie 1817, a incetat din viata pe 21 iunie 1891, la Paris, iar trupul sau a fost adus in tara si inmormantat in cavoul familiei aflat in Cimitirul Eternitatea din Iasi.
Casa care gazduieste azi Muzeul Memorial „Mihail Kogalniceanu” i-a avut oaspeti de seama pe pasoptistii C. Negri, V. Alecsandri, Al. Russo, dar si pe domnii Mihail Sturdza si Grigore Alexandru Ghica. Tot aici se afla Mihail Kogalniceanu cand a primit vestea alegerii lui Alexandru Ioan Cuza drept candidat la tronul Moldovei si tot aici a fost gazduit principele Carol in aprilie 1869, la cea de a cincea sa vizita facuta la Iasi.
In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, casa a suportat serioase deteriorari. Intre anii 1946-1948, in urma demersurilor profesorului universitar Gheorghe Baileanu, care era presedintele Epitropiei Institutelor Scolare, au fost refacute integral cladirile din incinta proprietatii, iar casa a fost reconstruita pastrandu-i-se forma originala. In anul 1955 casa a fost declarata monument istoric, prin efortul sustinut al aceluiasi profesor Gheorghe Baileanu.
Casa Memorială „George Topîrceanu” din Iași
Micuţa, discreta, aproape misterioasa casă a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea şi a aparţinut poetului Demostene Botez.
Aici a fost instalat şi sediul revistei „Însemnări literare”, la 8 ianuarie 1919, din care făceau parte: M. Sadoveanu, G. Ibrăileanu, G. Topîrceanu şi Demostene Botez. Memorialul a fost inaugurat la 22 iunie 1985, cu un an înaintea centenarului naşterii poetului (Centenar UNESCO).
Casa Memorială „George Topîrceanu” din Iași
Iasi, Str. Ralet, nr. 7
Program de vizitare
Marţi-Duminică 10:00-17:00
Luni închis
Casa Memorială „Vasile Pogor”
În inima Iașului se află „casa cu ferestre luminate”, în saloanele căreia își dădeau întâlnire câteva dintre personalitățile care au marcat istoria României moderne: Maiorescu, Alecsandri, Xenopol, Conta, Caragiale, Eminescu, Slavici, Creangă și mulți alții. Pe atunci această casă aparținea lui Vasile Pogor, unul dintre fondatorii celebrei societăți literare „Junimea”, și a găzduit nenumărate ședințe junimiste.
Muzeul a beneficiat, prin grija Ministerului Culturii și Cultelor, a Consiliului Județean și a Primăriei Iași, de lucrări de restaurare în perioada 1994-2006. Expoziția permanentă, reorganizată și inaugurată la 13 octombrie 2006, reunește aspecte de istorie literară parcurgând, pe etape, o perioadă de circa 150 de ani.
Casa Memorială „Vasile Pogor”
Iasi, Str. Vasile Pogor nr. 4
Program de vizitare
Marţi-Duminică 10:00-17:00
Luni închis
Casa Memorială „Mihai Codreanu”
Deschisă publicului în 1970, casa-muzeu în care a locuit Mihai Codreanu, a fost construită în anul 1934, pe un teren donat sonetistului de Primăria Iași ca o recunoaștere a admirabilei sale activități.
Casa se păstrează aproape în întregime așa cum arăta în timpul vieții poetului, cu toate valorile artistice, cu biblioteca, biroul de lucru, sufrageria, dormitorul și toate celelalte anexe.
Casa Memorială „Mihai Codreanu”
Iasi, Str. Rece, nr. 5
Program de vizitare
Marţi-Duminică 10:00-17:00
Luni închis
Muzeul Nicolae Gane
Casa „N. Gane” funcţionează cu două secţiuni: Muzeul „N. Gane” şi Muzeul Administraţiei Publice a oraşului Iaşi.
Integrarea, parţială, a casei scriitorului N. Gane în circuitul cultural muzeal s-a realizat la 13 octombrie 1993.
Casa Memorială „Mihai Codreanu”
Iasi, Str. Nicolae Gane 22A
Muzeul este închis (în conservare)
Muzeul „Poni – Cernatescu”
Casa construita in anul 1839, de catre mitropolitul Veniamin Costachi si in care a locuit, incepand din 1880, profesorul Petru Poni si familia sa, adaposteste astazi Muzeul „Poni- Cernatescu”.
Expozitia permanenta are menirea de a prezenta publicului, prin intermediul exponatelor pe care le conserva in patrimoniul sau, o serie de aspecte legate de istoria casei familiei Petru Poni, precum si marturii referitoare la contributia adusa de unele personalitati iesene la dezvoltarea chimiei in tara noastra: Petru Poni, Anastasie Obregia, Petru Bogdan, Nicolae Costachescu, Radu Cernatescu, Ilie Matei, Mihai Dima, Ion Zugravescu, Gheorghe Alexa.
Expozitia conserva obiecte de mobilier, carti, obiecte de arta, documente, fotografii, minerale, corespondenta, lucrari stiintifice, partituri muzicale etc.
Expozitia de baza este amenajata in sase camere, dintre care cinci sunt organizate in stil memorial: holul de primire, sufrageria, biblioteca, camera „Matilda Cugler-Poni”si camera „Radu Cernatescu”, iar a sasea camera este dedicata personalitatilor chimiei iesene si este amenajata ca un laborator de chimie destinat atelierelor de pedagogie muzeala.
Casa Memorială „Mihai Codreanu”
Iasi, Str. Rece, nr. 5
Program de vizitare
Marţi-Duminică 10:00-17:00
Luni închis
In anul 1859, cladirea era in proprietatea sardarului Nicolae Goncescu, care a vandut-o, cu pretul de 1500 de galbeni, mitropolitului Calinic Miclescu. In anul 1874 este cumparata, cu pretul de 1000 de galbeni, de catre avocatul Dimitrie Telemaque, iar din 1880 pana in 1925 a devenit proprietatea familiei profesorului Petru Poni. Din acest an, casa revine fiicei lui Petru Poni, chimista Margareta Poni, care o doneaza in 1973 Consiliului Popular al orasului Iasi, cu scopul de a fi organizata ca muzeu memorial dedicat familiei Petru Poni. In anul 1974, nepoata savantului, profesoara Florica Mageru ofera Complexului Muzeal National „Moldova”, o importanta donatie, care a cuprins patrimoniul mobil existent, la acea data, in casa familiei Poni (mobilier, obiecte personale, diplome, medalii, fotografii, obiecte decorative etc.). Dupa un lung proces de restaurare, casa dobandeste statutul oficial de muzeu, inaugurat la 7 noiembrie 1991, sub titulatura initiala de Muzeul Chimiei iesene „Petru Poni”, iar din 1994, in urma unei ample reorganizari, acesta devine Muzeul „Poni-Cernatescu”.
Este interesant de semnalat faptul ca, in anii grei ai primului razboi mondial, aceasta casa a gazduit valoroasele colectii ale Bibliotecii Academiei Romane, iar din 1930 a locuit aici si academicianul Radu Cernatescu.
Prima sala a muzeului reconstituie un hol de primire tipic iesean de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceput de secol XX. Holul de primire, reprezenta in epoca un spatiu privat, deschis permanent socializarii, si constituia locul predilect de reunire zilnica a familiei, dar si de primire a musafirilor. Acest spatiu era folosit cu diferite ocazii si ca salon de dans. Piesele de mobilier grupate in jurul unei masute, marcheaza intentia de a sugera atmosfera specifica unui astfel de interior de epoca.
Musafirii erau invitati apoi in sufrageria ce conserva mobilierul din lemn de stejar, sculptat, care a apartinut familiei Poni, reproduceri de arta, fotografii si obiecte de arta decorativa. In aceasta camera se tineau uneori sedintele Junimii, de la care erau nelipsiti Mihai Eminescu, Veronica Micle, Ion Creanga, Ioan Slavici s.a.
Biroul era un spatiu de relaxare prin lectura si cuprinde biblioteca si biroul de studiu. Aici se pastreaza un important numar de materiale documentare, dintre care se remarca lucrarile ce atesta contributia adusa de Petru Poni in chimie, fizica si istorie. Nu lipsesc obiectele pe care prestigiosul om de stiinta le-a utilizat ca instrumente de scris (calimara, trusa de birou) sau cele care au marcat trecerea timpului (caietul de insemnari, ceasul de birou) si au inregistrat, pe diverse suporturi, amprenta dimensiunii operei stiintifice a savantului.
Camera dedicata Matildei Cugler-Poni, sotia savantului, amenajata in stil „salonas”, era locul destinat odinioara conversatiilor feminine, pe teme casnice ori mondene, sau pur si simplu un refugiu mai intim pentru timpul liber al membrilor familiei. Sunt etalate piese de mobilier de la sfarsitul secolului XIX inceput de secol XX, in stil eclectic, precum: dulap cu placa de marmura, bufet de sufragerie, dulap pentru dormitor, masuta rotunda din lemn Thonet, consola lemn, scrin cu patru sertare furnir maro, masuta cu picior spiralat), dar si obiecte de arta decorativa (oglinda toaleta, caseta pentru prizat tutun, caseta argintata pentru bijuterii, un binoclu de sidef, o piesa din lac japonez pentru birou) si fotografii, toate descriind o traiectorie a amintirilor despre viata si opera poetei.
Camera destinata academicianului Radu Cernatescu, nepotul lui Petru Poni adaposteste piese de mobilier, fotografii, obiecte personale, care au apartinut prestigiosului profesor chimist. Piesele de mobilier specifice unui astfel de cadru ambiental (masuta si fotoliu, sifonierul, canapeaua si fotografiile) alaturi de alte obiecte, ce sugereaza faptul ca muzica avea locul ei bine marcat in viata familiei Poni (pianul „Bosendörfer” si patefonul His Master’s Voice cu o importanta colectie de discuri din ebonita), isi propun sa creioneze un spatiu cotidian destinat reflectiei si relaxarii.
Laboratorul de chimie cuprinde o masa de lucru cu substante, sticlarie si ustensile necesare realizarii unor experiente de chimie atractive, o plasma multi-touch cu un soft de chimie, vitrine ce adapostesc importante documente, carti de specialitate, diplome, fotografii si obiecte personale, ce au apartinut unor renumiti profesori si anume: Nicolae Costachescu, Anastasie Obregia, Constantin V. Gheorghiu, Ilie Matei, Gheorghe Alexa, Mihai Dima, Ion Zugravescu
Tinand cont preocuparile chimistului Petru Poni in domeniul mineralogiei, la demisolul cladirii, a fost amenajata o expozitie de minerale si flori de mina. Astfel, intr-un spatiu generos, ce cuprinde doua camere mari, prevazute cu bolta, a fost reconstituita o atmosfera miniera, care sa sugereze locul din care se extrageau aceste minerale.