Orașul Iași devine gazda unui nou festival de muzică clasică și arte vizuale. Classix Festival va avea loc în perioada 16 – 22 februarie 2020, iar această primă ediție a manifestării propune o serie de concerte cameral-sincretice și reunește o serie de tineri artiști cu cariere deja stabilite.

Classix oferă o atenție deosebită în promovarea valorilor umane autentice, astfel încât vom regăsi în programele concertelor un spectru foarte larg de lucrări, variind de la opus-uri sacre spre cele dramatice și monumentale, până la jazz și zona de divertisment.

Temele concertelor sunt diverse și vor ilustra tradiții naționale, istoria orașului, promovarea diversității culturale, cât și a patrimoniului autohton la nivel național.

Dragoș Andrei Cantea, directorul artistic al festivalului, menționează: „ClassiX Festival redefinește experiența clasică de concert, unind la Iași cei 20 de artiști internaționali care ne vor prezenta povestea acestei prime ediții în 6 capitole muzicale diferite. De la Beethoven la Rahmaninov sau Enescu, ClassiX va fi un maraton emoțional, pe parcursul căruia vom asista la un veritabil summit diplomatic și cultural între 10 națiuni, dominat de o balanță interdisciplinară între business, artă și educație.”

Istoric, muzica clasică a fost considerată ca aparținând elitelor, iar scopul festivalului este atât crearea unei generații de elită care să poată acționa inter-disciplinar, cât și revitalizarea culturală a orașului. Această exclusivitate istorică a muzicii clasice reprezintă și motivul așezării acesteia într-un con de umbră, având astăzi nevoie să fie pusă într-o nouă lumină, fiindu-i (re)înțeles rolul în societate. Sincretismul dintre artele vizuale și muzică creează un mesaj mult mai puternic și de impact pentru publicul extins.

Festivalul va avea loc pe parcursul celor șase zile din luna februarie în diferite locații din Iași, dintre care amintim: Biblioteca Centrală Universitară, Palatul Culturii, Casa Balș.

Artiștii care vor concerta pe scenele ieșene sunt beneficiari ale unor prestigioase burse și distincții, colaboratori ale orchestrelor și filarmonicilor norvegiene, invitați în cadrul marilor concerte și festivaluri internaționale, vârfuri ale generației pe care o reprezintă. Pianistul sud-coreean Victor Lim, violoncelista Sandra Lied-Haga, cvartetul Selini reprezintă doar câteva dintre numele care vor interpreta partituri ce poartă semnăturile lui Beethoven, Schubert, Schoenberg, Enescu.

În cadrul festivalului se vor organiza o serie de dialoguri cu tinerii artiști interesați pe teme precum lanțurile valorice dintre cultură, autorități și afaceri, viitorul muzicii clasice, producția concertelor, arta traiului din artă, coordonate de rectori, directori artistici, compozitori și profesori aparținând academiilor scandinave.

Program:

16 februarie 2020 – Uman și Divin | Classix Festival Iaşi

Primul concert din seria Classix capătă o importanță istorică, fiind primul recital de pian susținut vreodată într-o catedrală din Iași. Evenimentul va fi centrat pe un program care va conecta experiența umană de cea spirituală și va fi prezentat de reputatul pianist Dragoș Cantea, artist sub tutela Academiei Norvegiene din Oslo.

Interdisciplinaritatea pe care Classix Festival dorește să o ofere muzicii clasice va fi susținută vizual prin proiecții ilustrate pe cupola Catedralei, transformând astfel experiența obișnuită de concert într-una transcendentală.

Programul concertului:
🎼 Arvo Pärt – Für Alina (1976)
În cuvintele lui Sergiu Celibidache, muzica pornește din nimic. Astfel, periplul nostru muzical debutează din neant, ascultând stilul minimalist drept un ecou al universului.
🎼 Leoš Janáček – În cețuri (1913)
Aventurile umane se dezvoltă încețoșat in aceste 4 tablouri descriptive ale naturii cehe – dealurile și pădurile din Moravia ilustrate muzical într-o manieră mistică.
🎼 Johann Sebastian Bach – Ciaccona (ar. de Ferruccio Busoni) (1720 / 1920)
Ciaccona este una dintre cele mai monumentale lucrări ale lui Bach, atât prin prisma dificultăților tehnice cat si al cumului emoțional – o călătorie umană strâns conectată cu Divinitatea, în care romantismul întâlnește sacrul.
🎼 Ludwig van Beethoven – Sonata în do minor nr. 32, op. 111 (1822)
Epilogul sonatelor pentru pian ale lui Beethoven este format dintr-o primă parte tumultoasă sugerând dimensiunea dramatică a destinului și o parte finală prin care Beethoven își ia rămas bun de la experiențele umane cântându-și extazul la poarta Raiului.
__________
Intrarea la eveniment este liberă.

17 februarie 2020 – Concertul Romantic | Classix Festival Iaşi

Dragostea este una dintre valorile clasice ale omenirii și nu putea lipsi din seria Classix, prezentând un duo artistic extrem diferit – atât ca tradiții, cât și ca atitudine scenică. Un pianist sud-coreean – Victor Lim, și o violoncelistă norvegiană – Sandra Lied Haga, vor depăși granițele națiunilor prin comunicarea melodică desfășurată sub egida romantismului.

Fiind considerat de Nicolae Iorga „orașul marilor iubiri”, Iașul va găzdui acest concert într-unul dintre cele mai romantice cadre din oraș, evidențiind dragostea și pasiunea ca elemente care stau la baza realizării celor mai mari opere de artă ale României moderne, așa cum este cazul descriptivismului sălii Henri Coandă a Palatului Culturii.

Programul concertului:
🎼 Robert Schumann – Fantasiestücke, op. 73 (1837)
Cele trei piese fantastice din deschidere ne aștern atmosfera specifică unor cântece de dragoste fără cuvinte.
🎼 Gabriel Fauré – Sonata pentru vioară nr. 1 în la major, op. 13 – transcrisă pentru violoncel (1876)
Pătrundem mai departe in zona aristocratică a romantismului francez cu un dialog liric între pian și violoncel, menit să evidențieze diferitele etape ale armoniei din viata de cuplu – de la respectul reciproc și până la certuri, echilibrul interior va triumfa.
🎼Rahmaninov – Sonata pentru violoncel și pian în sol minor, op. 19 (1901)
În final, romantismul atinge cote rusești de cea mai mare intensitate. Drama și consumul emoțional din concert ating paroxismul în simfonismul grandios al lui Rahmaninov.
__________
Biletele pentru eveniment vor fi disponibile online în curând.

18 februarie 2020 – Armonii Nordice | Classix Festival Iaşi

Tărâmurile scandinave au reprezentat întotdeauna o inspirație aparte pentru orice creator. Fie că amintim de fiorduri, Aurora Borealis sau Moș Crăciun, Scandinavia reprezintă și astăzi o zonă care ne amintește de frumusețea și diversitatea planetei noastre.

Cvartetul Soliștilor din Trondheim – TrondheimSolistene – ne va prezenta opus-uri norvegiene care ne vor transpune în lumea cercului polar, la ei acasă. Numitorul comun cu România? Classix și valorile pe care le împărtășim – lucrul interdisciplinar, pasiunea pentru natură, oameni și artă și o permanentă căutare a îmbunătățirii comunicării internaționale.

Programul concertului:
🎼 Edvard Grieg – Cvartetul de coarde nr. 2 în fa major, EG 117 (neterminat)
„Da, iubim acest pământ” ne spune ferm imnul de stat al Norvegiei, iar creația lui Grieg vine ca o susținere armonioasă a acestei afirmații. Chiar și neterminat, cvartetul al doilea ne așterne coloana sonoră a unei croaziere printre fiorduri.
🎼 Alfred Janson – Cvartetul de coarde (1978)
🎼 Johan Svendsen – Cvartetul de coarde în la minor, op. 1 (1865)
Cele două lucrări moderne prezintă identitatea multiculturală a Norvegiei de astăzi. Asimilând numeroase influențe variate de la jazz la dansuri ungare, vom observa interdisclipinaritatea culturală în armonii nordice.
__________
Biletele pentru eveniment vor fi disponibile online în curând.

19 februarie 2020 – Clasic sau Fantastic? | Classix Festival Iaşi

Palatul Culturii oferă eleganței o dimensiune neogotică și o diversitate fascinantă în sutele de încăperi care găzduiesc astăzi o bună parte din istoria orașului. Această eleganță va putea fi observată dintr-o nouă perspectivă în cadrul Classix Festival chiar în foaierul Palatului, evidențiind granița dintre elementele clasice și cele mitologice.

Protagonist în acest periplu este Selini Quartet, respectiv:
Nadezda Kalmykova, vioară (Rus);
Liubov Kalmykova, vioară (Rus);
Loredana Apetrei, violă (Rom);
Loukia Loulaki, violoncel (Gre).
Fiind înregistrat ca ansamblu de reședință al Vienei, programul ne va purta pe un tărâm austriac mai degrabă întunecat. Detaliul nocturn va putea fi observat atât datorită spectaculozității repertoriului ales, cât și prin viziunea contemporană a ceea ce înseamnă o scenă pentru un cvartet de coarde. Îmbinând arta vizuală în concept, experiența serii va fi resimțită într-un mod eclectic.

Programul concertului:
🎼 Ludwig van Beethoven – Cvartetul nr. 11 în fa minor, op. 95 (1810)
Furia și anxietatea sunt clasice, dar misticul? Toate trei dimensiuni emoționale vor fi expuse pe rând în cvartetul „serios” de Beethoven, la 250 de la nașterea geniului de la Bonn.
🎼 Viktor Ullmann – Cvartetul nr. 3 (1943)
Dominația nazistă l-a determinat pe austriacul Ullmann să conceapă cea mai importantă lucrare a sa într-un mod întruchipat de speranță – „setea de artă ne egalează și setea de viață”.
🎼 Felix Mendelssohn – Cvartetul nr. 6 în fa minor, op. 80 (1847)
În final, emoțiile clasice cunosc noi dimensiuni fantastice pornind de la zbuciumul interior expus în ultimul cvartet al lui Mendelssohn sub o umbrelă acustică unică precum cea a Palatului Culturii.
__________
Biletele pentru eveniment vor fi disponibile online în curând.

20 februarie 2020 – Visul American la Două Piane | Classix Festival Iaşi

Tărâmul jazz-ului, al musical-ului și al Hollywood-ului este celebrat în Classix Festival într-o variantă spectaculoasă la două piane cu doi pianiști internaționali într-o seară de piano-mania!

Protagoniști vor fi doi tineri pianiști cu cariere internaționale pornite la Iași, sub îndrumarea Ioanei Stănescu – Dragoș Cantea și Valeria Lapșin. Programul este conturat pentru a parcurge atât muzica de film din suita West Side Story, cât și istoria afro-americanilor prin creații celebre de jazz într-un aranjament inedit la două piane.

Programul concertului:
🎼 Leonard Bernstein – Dansurile Simfonice din West Side Story (ar. de John Musto) (1998)
Găștile din cartierele new york-eze stau de strajă atât ziua, cât mai ales seara. Rivalitatea dintre Jets și Latino Sharks este trăită prin adaptarea americană a tragediei Romeo și Julieta.
🎼 Percy Grainger – Fantezie pe teme din opera „Porgy și Bess” de Gershwin (1935)
Rămânând la povesti de dragoste, părăsim tărâmul tragediei pentru a pătrunde în armoniile de neegalat ale jazz-ului afro-american. Gândită ca o operă populară, Porgy și Bess ne va transpune într-un tărâm magic al unor momente muzicale universale precum Summertime și It Ain’t Necessarily So.
__________
Biletele pentru eveniment vor fi disponibile online în curând.

Programul complet al evenimentelor va fi actualizat în curând.

Organizatori: Asociația Industrii Creative, Showberry

Partenerii proiectului: Ambasada României în Regatul Norvegiei, Ambasada Regatului Norvegiei în România, Camera de Comerț Româno-Norvegiană, Norwegian Academy of Music, Novia University of Applied Sciences, TrondheimSolistene, DAC Music Performance, Universitatea de Arte „George Enescu”, Filarmonica de Stat Iasi / Iasi Philharmonic, Romania, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi, Rotary IASI Curtea Domneasca

facebook.com/pg/classixFestival