Hora Unirii, pentru prima dată jucată la Iași pe 5 ianuarie 1859. Este sărbătoarea populară a cărei tradiție o păstrăm și astăzi.

Mulțime de ieșeni și moldoveni așteptau rezultatele votului de la Palatul Ocârmuirii (aflat pe locul actualului Palat al Culturii) unde se alegea Domnul Moldovei. Vestea că Alexandru Ioan Cuza a primit investitura a dus la o explozie de bucurie și entuziasm. Soarta țării lua un alt drum, calea spre Unire era deschisă!

„Parcă văd și acum veselia de care erau cuprinși ieșenii… Lumea se aduna pe străzi și plângea de bucurie. Of, cât de dragi îmi sunt mie ieșenii; câtă recunoștință le port…”, își amintea Doamna Elena Cuza într-un interviu din 1909.

În spațiul dintre Hanul lui Bacalu și prăvăliile de peste stradă (acum hotelul Traian) spre Ulița Sîrbească (Lăpușneanu) se încingea o adevărată sărbătoare. Alexandru Ioan Cuza sosea în urale și, de la micul balcon al hanului, se adresa poporului pentru prima dată în calitate de Domn.

Mai târziu, în cinstea acestui moment, intersecția în care s-a jucat hora a devenit Piața Unirii.

În imagine, scena imaginată de pictorul ieșean Costache Agafiței (1909 – 2002). În reconstituirea spațiului urban se observă (de la stânga la dreapta) Hanul lui Bacalu și Cuza Vodă, aflat la balcon. În fundal este Academia Mihăileană, Arcul Academiei, Casele Petrache Cazimir, prăvăliile care au făcut loc Hotelului Traian și turnul Bisericii Banu.

Sursa: curierul-iasi.ro