Romanian Creative Week (RCW22) reunește sinergic majoritatea domeniilor industriilor creative (arhitectură, arte interpretative, muzică, film, modă, arte vizuale, publicitate, new media, design etc.). Evenimentul are ca obiectiv principal facilitarea întâlnirii dintre tinerii creativi cu profesioniști ai domeniilor vizate într-un efort comun de promovare, dezvoltare și consolidare a industriilor creative. Acest lucru se va face atât în țară, cât și în regiune, totul în fața unui public extrem de divers, exigent și curios, abordat și direct, și online.
Ca o continuare firească a primei ediții, RCW22 își extinde aria de prezentare și explorare a creativității prin expoziții indoor și outdoor, concursuri și intervenții arhitecturale, evenimente new media surprinzătoare, provocări de realitate augmentată și imersiuni în realități virtuale, workshopuri, show-uri de modă, proiecții de film, muzică live și extravaganțe culinare, dând RE:START întregii țări.
Cele şase noutăţi privind conceptul vizual şi de prezentare a festivalului de anul acesta, care pot fi descoperite, treptat, de public sunt: Arts & Crafts, Content creation, Creative Entrepreneurship, Design, Innovation & Digital, New Media.
ARTS & CRAFTS
Secțiunea Arts & Crafts din cadrul Romanian Creative Week găzduiește o serie de evenimente care include expoziții, instalații de artă, workshop-uri și conferințe, cu un program amplu de activități cu artiști, arhitecți, designeri și profesioniști din industrie, proiecte care își propun să aducă în centrul atenției peisajul artistic românesc și conexiunea sa cu scena internațională de artă și urbanism.
romaniancreativeweek.ro/sections/arts-crafts
CONTENT CREATION
Secțiunea Content Creation este cea mai eterogenă și, de aceea, poate cea mai complexă dintre secțiunile Romanian Creative Week și reunește creatorii de conținut din majoritatea industriilor creative cu care interacționăm zilnic.
Muzica, filmul, gastronomia, industria social media și, nu în ultimul rând, gaming-ul lansează invitații imposibil de refuzat publicului ieșean și nu numai, într-o desfășurare de forțe și varietate de locații demne de marile festivaluri ale lumii.
Moldova Film Festival
A doua ediție Moldova Film Festival, curatoriată în jurul conceptului Re:start, aduce în prim plan filmele regizoarei germane Angela Schanelec. Acestea au un ritm și un limbaj aparte — misterioase, dar emoționante, ele scot la iveală problemele metafizice ce se ascund sub suprafața banală a vieții cotidiene. Munca ei cu actorii nu se aseamănă cu cea a niciunui alt cineast, o abordare radicală a performance-ului care se bazează atât pe propria ei experiență în tradițiile teatrale, cât și pe un soi de anti-naturalism bressonian. Probabil cea mai puțin populară dintre regizorii germani contemporani cunoscuți sub numele colectiv de Școala de la Berlin (din care mai fac parte regizorii Christian Petzold, Thomas Arslan și Valeska Grisebach), Schanelec creează filme care nu sunt altceva decât o reprezentare a sufletului uman pe ecran.
În această ediție RCWxMFF, Schanelec ni se alătură pentru o retrospectivă (aproape) completă a operei sale uluitoare și îndrăznețe, plus o selecție de trei filme alese chiar de către regizoare.
Coordonator: Caterina Pruteanu
Locație: Pod Pogor, Muzeul Literaturii Române Iași
romaniancreativeweek.ro/sections/content-creation
CREATIVE ENTREPRENEURSHIP
Secțiunea Creative Entrepreneurship se adresează în primul rând tinerilor care doresc să facă pasul spre antreprenoriat.
romaniancreativeweek.ro/sections/creative-entrepreneurship
DESIGN
Secțiunea Design a Romanian Creative Week pune accentul pe responsabilitate, inovare, circularitate și grijă pentru viitor in designul vestimentar. Bazându-ne pe cel mai important eveniment de modă al României, Romanian Fashion Week aflat la a XIV-a ediție, dar și pe atenția curatorială a unora dintre cei mai importanți stiliști si designeri ai momentului, promovăm creativitatea românească în cea mai spectaculoasă exprimare a sa.
Romanian Fashion Week
INNOVATION & DIGITAL
Innovation & Digital @ Romanian Creative Week este o succesiune de evenimente-declarație menite să arate abordarea noastră față de viitorul industriilor creative. Pentru a fi un adevărat actor cheie în economia de mâine este nevoie de planificare strategică, de adoptarea timpurie a tehnologiilor de ultimă oră, de utilizarea capacităților de externalizare doar ca o treaptă spre proiectarea și realizarea produselor și multe altele.
romaniancreativeweek.ro/sections/innovation-digital
NEW MEDIA
În 2022, secțiunea NEW MEDIA a Romanian Creative Week va cuprinde două circuite de tip expozițional – performativ: NEW MEDIA STREET și NEW MEDIA ALLEY. Acestea își propun crearea unei platforme de dialog între artele digitale – new media și publicul ieșean, prin amplasarea în spațiul public, sub formatul unui concept expozițional, a unor lucrări produse de artiști și companii orientate către proiecte de creative media.
romaniancreativeweek.ro/call-for-projects/new-media
Catedral Music Festival
Prima editie a CATEDRAL din cadrul Romanian Creative Week aduce in inima Moldovei, pe scena din Gradinile Palas Iasi, nume celebre din industria muzicala romaneasca si internationala intr-un eveniment ce va imbina muzica si artele vizuale.
Catedral 2022 este programat în zilele de 20 și 21. Lineup-ul festivalului este format din Milky Chance, Sevdaliza, Alexandrina, Moonlight Breakfast, Dimitri’s Bats și Zimbru.
Show-urile se vor desfășura pe o scenă impresionantă, proiectată de o echipă de artiști îndrumați de Andrei Cozlac, distins de UNITER cu două premii pentru video mapping, în 2020 și în 2022.
Pret bilete Catedral: abonament (2 zile) – 179 lei
Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC) – singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. S-a înființat în Iași, în august 2011. A organizat până acum, direct sau prin patronatele membre, mai mult de 50 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative românești în domenii precum designul vestimentar, industria cinematografică și de televiziune, publicitate, IT, muzică etc.