Judeţul Iaşi se plasează, cu cele 5 crame (Crama Cotnari, Casa de Vinuri Cotnari, Crama Hermeziu, Crama Bucium şi Crama Gamma) pe primul loc în zona de Nord-Est si printre primele poziţii în ţară în privinţa turismului viticol.
Crama Cotnari
Compania Cotnari deţine 1.700 de hectare cu plantații de vie.
Vinurile de Cotnari se obțin prin limitarea producției medii de struguri la un hectar la doar 70-80% față de celelalte podgorii ale României sau din țările viticole.
Podgoria este adăpostită de vânturi și de curenții locali reci, datorită fenomenului de phoenizare a maselor de aer, ce determină un proces de încălzire. Perioada mai – septembrie este caracterizată de o nebulozitate cu valori reduse, favorizând insolația, creșterea strugurilor și acumularea zahărului. Solurile sunt extrem de favorabile culturii de viță de vie, cu o textura luto-nisipoasă, bogate în humus și baze schimbabile.
Iată de ce, Grasa de Cotnari de exemplu, nu s-a adaptat în nicio altă podgorie din România sau din lume. Podgoria a fost mereu dăruită cu „bună potrivire de oameni înțelepți și de la natură”. (Mihail Sadoveanu)
Loc. Cotnari, jud. Iași
Tel: 0232 730 392
www.cotnari.ro
Casa de Vinuri Cotnari
Casa de Vinuri Cotnari este un proiect ambițios, început în anul 2007, prin înființarea în podgorie de noi plantații, formate din tradiționalele soiuri Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească și Fetească Albă, cărora li s-au alăturat Busuioaca și Feteasca Neagră.
Casa de Vinuri Cotnari a luat naștere din inițiativa celei de-a doua generații a principalilor acționari de la SC Cotnari SA, cel mai mare producător din podgoria Cotnari, care, odată cu trecerea anilor, și-a manifestat dorința de a completa sortimentația de vin obținută în podgorie cu vinuri premium albe, rose și roșii, seci sau demiseci, destinate exclusiv segmentului HoReCa și magazinelor specializate.
Din aceste considerente a apărut Casa de Vinuri Cotnari, o societate distinctă, cu sediul în Castelul Vlădoianu, ce deține terenuri și vii plantate în anul 2007, Crama Vladoianu – o cramă modernă, finalizată și Crama Axinte – o cramă achiziționată recent ce urmează a fi modernizată.
Sat Carjoaia, Str. Vladoianu nr. 1,
Castel Vladoianu, jud. Iași
Tel: 0232 761 669
www.vinuricotnari.ro
Crama Hermeziu
Crama Hermeziu se dezvoltă astăzi în cadrul grupului de firme Domeniile Lungu, o afacere de familie, susținută și dezvoltată prin investiții în tehnologie și modernizare. Vinurile obținute de Crama Hermeziu au o legătură specială cu pământul, fiind concepute pentru a transmite mai departe istoria locurilor de unde provin.
Relieful terasat și tehnica modernă reușesc, din 2006 de când începe istoria Cramei, să compună un mediu perfect pentru strugurii cultivați pe cele 132 de hectare de teren. Traminer, Sauvignon Blanc, Chardonnay sau Busuioacă de Bohotin sunt soiuri vinificate cu grijă de oenologi recunoscuți, cu utilaje în întregime din import, de la prestigioasa firmă italiană Casa Grande, pentru a obține vinuri premiate, cu o foarte bună aciditate naturală.
Com. Bivolari, jud. Iași
Tel: 0232 259 051
www.cramahermeziu.ro
Crama Bucium
Vinurile Bucium au luat naștere în anul 1949. Datorită bogăției viilor de pe colinele Bucium, Pietrărie și Tomești, s-au obținut vinuri deosebite la soiurile Aligote, Fetească Albă și Muscat Ottonel.
Sala Mare a Butoaielor, alături de Sala de baricuri, fac parte din Crama Bucium – o îngemânare a tradiţiei păstrată cu grijă pentru generaţiile viitoare şi a experienţei unice de a degusta vinurile Bucium.
Butoaiele, impresionante ca dimensiune și mod de realizare, sunt așezate pe un culoar întunecos și răcoros, atent organizate, după etapele procesului de vinificație.
Fiecare medalion sculptat confirmă tradiția obținerii vinurilor Bucium, grija pentru calitatea acestora și bucuria trăită în momentul servirii acestora – de la sărbătorile în familie sau în cadrul comunității până la inspirația oferită artiștilor de-a lungul timpului.
Iași, Fundac Plopii Fără Soț, 18-22
Tel: 0232 230 999
www.buciumiasi.ro
Crama Gramma
Gramma este un concept destinat sa deschida o noua directie in comunicarea vinurilor: cea a conversatiei inteligente si a limbajului fara cusur dezlegat de impactul licorilor, pentru ca intotdeauna exprimarea corecta si armonioasa denota echilibru fizic si psihic.
Personalitatea acestor vinuri poate fi descrisa cel mai bine prin notiunea de calatorie verbala si trebuie asociate discutiilor constructive, momentelor de inspiratie, clipelor in care conversatia aluneca spre subiecte adevarate si in care vorbele fara consistenta sunt lasate la o parte.
Sat Vișan, Comuna Bârnova, Jud. Iași
www.grammawines.ro