Sub patronajul Ministerului Culturii, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași și Direcția Județeană pentru Cultură Iași, având drept parteneri Academia Europeană pentru Cultură și Artă din Chișinău și Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, organizează pe data de 15 ianuarie 2020, evenimentul „Porni Luceafărul…”, dedicat Zilei Culturii Naționale.
Acesta va începe la ora 17.00, în Sala „Henri Coandă”, cu un spectacol literar-muzical, susținut de elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, de la clasa de teatru – îndrumător prof. Erica Moldovan, clasa de canto – îndrumători prof. Daniela Ciocoiu, prof. Diana Neacșu, și de Cvartetul de coarde „Andantino” – îndrumător prof. drd. Cătălin Sasu.
La ora 18.00, publicul ieșean va asista la un spectacol vizual pe Turnul Central al Palatului Culturii, moment care va fi organizat simultan cu alte evenimente similare în marile orașe ale țării.
Începând cu ora 18.15, manifestările vor continua în Sala „Henri Coandă”, cu un spectacol cultural-artistic intitulat „Interferente culturale – Drumul spre Eminescu”, prezentat de Academia Europeană pentru Cultură și Artă din Chișinău, care va cuprinde creații de M. Eminescu, Gr. Vieru, Dm. Matcovschi, G. Enescu, B. Bartok, F. Chopin, folclor muzical românesc. Interpretează Marcel Lazăr – pian; Daniel Lazăr – vioară; Victor Botnaru – vioară, cobză, caval; Mariana Melinte – voce, folclor muzical; Sandu Aristid Cupcea – recital poezie.
Împlinirea celor 170 de ani de la nașterea poetului național va fi marcată și prin prelegerea „Mihai Eminescu – Om universal”, ce va susținută de Marius Andro în Sala „Ștefan Procopiu”, cu începere de la ora 19.00. Evenimentul face parte din seria „Filosofi și idei care au schimbat lumea” și este organizat de Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, în parteneriat cu Asociația „Noua Acropolă” din România – Filiala Iași. Tema acestei prelegeri abordează un aspect mai puțin cunoscut al personalității poetului – cel de „om universal”. La fel ca marii oameni de geniu ai Antichității și ai Renașterii, Mihai Eminescu a fost preocupat de toate aspectele cunoașterii. Spiritul său creator l-a îndrumat către descoperirea Adevărului și Frumosului în matematică, filosofie, literatură, teatru și alte științe. Astfel, vom înțelege mai bine laboratorul alchimic al creației eminesciene, care se alimentează din numeroase izvoare, pentru a se sintetiza în poezie.
Intrarea la aceste evenimente este liberă.
Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” organizează seria de evenimente Eminescu – 170, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, miercuri, 15 ianuarie 2020, la Muzeul „Mihai Eminescu”.
Evenimentul va debuta la ora 11.30 cu „Mihai Eminescu și Academia copiilor”, o nouă sesiune a programului de pedagogie muzeală, în colaborare cu Școala Gimnazială „Elena Cuza” din Iași, ce își propune o incursiune în opera poetului național.
De la ora 13.30, va avea loc vernisajul expoziției „Junimea culturală – modernism național și european”, curatoriată de Indira Spataru și Liviu Apetroaie. Expoziția, prezentată publicului de prof.univ.dr. Doru Scărlătescu, critic literar, punctează rolul Junimii în efortul de modernizare a României, mișcare al cărei exponent a fost însuși Mihai Eminescu.
Expoziția, ce poate fi vizitată între 15 ianuarie și 29 februarie 2020, ilustrează societatea culturală „Junimea” înființată la sfârșitul anului 1863, ca o veritabilă rampă de lansare a culturii moderne din România. Vizitatorii vor regăsi diverse acte ale Junimii, cărți ale junimiștilor, fotografii, vor înțelege bucuria și entuziasmul mentorului Titu Maiorescu: „… Am izbutit, în fine, să adun în jurul meu, într-o unitate, cele mai viabile elemente din Iași: Rosetti, Carp, Pogor, acum și Negruzzi”.
Pentru a marca această zi, va fi scos din depozitul Muzeului Național al Literaturii Române Iași și expus publicului ceasul din aur cu trei capace al lui Mihai Eminescu, dăruit în anul 1881 de către tatăl său, căminarul Gheorghe Eminovici. Vizitatorii pot admira ceasul poetului doar în ziua de 15 ianuarie.
La ora 14.00, se va desfășura Colocviul „Eminescu – perenitatea modelului”, în cadrul căruia publicul va asista la o întâlnire cu personalități culturale, care vor aborda dimensiunea perenității modelului cultural eminescian. Participă conf.univ.dr. Livia Iacob, critic literar și prof.univ.dr. Liviu Antonesei, scriitor. În încheierea programului, va urma un recital poetic susținut de actorul George Marici.
„Ziua Culturii Naţionale”, sărbătorită pe 15 ianuarie, data naşterii poetului Mihai Eminescu, este marcată de către reprezentanții Ateneului Național din Iași prin două evenimente speciale.
Mâine, în capitala Franței, la Paris, va avea loc Vernisajul „Salonul Marilor Români”, iar pe scena Ateneului se va desfășura concursul „Floare Albastră”, aflat la ediția a-XXI-a și dedicat elevilor și studenților.
Ateneul Național din Iași marchează „Ziua Culturii Naţionale” şi împlinirea a 170 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, cu o serie de evenimente organizate atât în Iași, cât și în capitala Franței.
Miercuri, 15 ianuarie 2020, începând cu ora 15.00, în Sala „Cuza” a Catedralei Ortodoxe „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris, vor fi prezentate 19 exponate din Galeria „Salonul Marilor Români”, de la Ateneul Național din Iași.
La eveniment vor participa Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar în Republica Franceză, Luca Niculescu, Managerul Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei, în calitate de curator, alături de personalități marcante ale culturii române din capitala Franței.
Vizitatorii vor putea admira o serie de obiecte, documente, acte de cancelarie, fotografii sau manuscrise originale, ce au aparținut sau poartă semnătura unor intelectuali români, care au studiat sau activat la Paris și care s-au remarcat la nivel internațional. Printre aceștia se numără personalități ca Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Titu Maiorescu, Ion I.C. Brătianu, Nicolae Iorga, George Enescu, Constantin Noica, Ion Minulescu, Tudor Arghezi sau Ion Pillat.
Evenimentul este organizat de Asociația „Corala Sfinții Arhangheli”, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Ateneul Național din Iași și cu sprijinul Asociației Culturale „Mihai Eminescu” din Viena.
Împlinirea a 170 de ani de la nașterea marelui poet național va fi marcată prin evenimentul „Floare Albastră”, aflat la ediția a-XXI-a și desfășurat la Ateneul Național din Iași. Concursul, laureat cu premiul de excelență în educație, este adresat elevilor și studenților și se axează pe interpretări muzicale, recitaluri, coregrafii, dar și prezentări media cu tema „Eminescu – biografia unui geniu”.
Concursul se va desfășura în ziua de 15 ianuarie 2020, pe scena Ateneului, începând cu ora 09.00.
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale și aniversării a 170 de ani de la nașterea poetului național, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași vă invită să participaţi la evenimentele „Eminescu 170” (14 Ianuarie) şi „Eminescu, Măria Ta!” (15 Ianuarie).
Marţi, 14 Ianuarie, începând cu ora 13.00, mai mulţi scriitori din România, Moldova şi Ucraina vor susține recitaluri de poezie la Colegiul Național și la Colegiul „Costache Negruzzi”.
Miercuri, 15 Ianuarie, la ora 12.00, în faţa bustului marelui poet din Parcul Copou vor fi ţinute alocuțiuni și vor fi depuse de jerbe, iar la ora 12.30, în sala de spectacole „Diotima”, va avea loc un spectacol de muzică şi poezie.
Printre protagoniştii evenimentului îi amintim pe actorul George Marici, pe cantautorul Cezar Popescu şi pe scriitorii Zina Bivol (Rep. Moldova), Marin Gherman (Ucraina), Silvia Goteanschi (Rep. Moldova), Emilian Marcu (România), Radmila Popovici (Rep. Moldova), Valeriu Stancu (România), Diana Vrabie (Rep. Moldova), Vladimir Zegrea (Ucraina), Horia Zilieru (România).
La eveniment vor fi prezenţi şi elevi de la câteva colegii ieșene de renume, care vor recita poezii din creaţia proprie, alături de scriitorii consacraţi.
„O stea în reci nemărginiri” – Eminescu 170
Expoziție de carte organizată de Departamentul Colecții Speciale, deschisă în perioada 14-31 ianuarie, în spațiul expozițional de la etajul I al sediului central.
În semn de prețuire și admirație, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” îl omagiază de Ziua Culturii Naționale, la cei 170 de ani de la naștere, pe „poetul nepereche”. Eminescu și-a depășit epoca și a schimbat totul în sfera poeziei, devenind un strălucit exponent al literaturii române și universale. Așa cum au spus-o exegeții operei poetului, Eminescu este valoarea absolută a culturii româneşti.
Apărut în literatura secolului al 19-lea ca „un meteor din alte lumi”, Eminescu a creat într-un timp scurt o operă artistică cu nebănuite valențe, care, după mai bine de o sută de ani, nu a fost încă complet descifrată. Necunoscând terestrele hotare, creația sa a pătruns și în spațiul altor culturi prin traduceri. Primele traduceri în limbile germană, franceză și engleză sunt expuse astăzi alături de ediții bibliofile ale operei poetului.
Preocuparea oamenilor de cultură, scriitori, traducători, ilustratori și tipografi de a contribui la editarea operei eminesciene este oglindită și de edițiile liliput ale poemului „Luceafărul” sau de reeditările ediției princeps care pot fi admirate de publicul larg în cadrul expoziției.
Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași organizează cu prilejul Zilei Culturii Naționale următoarele evenimente :
1) Galeriile „Dan Hatmanu” – Pasaj Sfânta Vineri. Ora 11:00
Vernisajul expoziției „Iași – Oraș al Istoriei, Culturii și Științei” –Curatori: Dana Baran , Ivona Aramă, Cosmin Sandu.
2) Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu” – Strada Lăpușneanu nr. 24, ora 16:00
Lansarea volumului „Luceafărul”- ediție bibliofilă, Editura DAR Development Publishing (București).
Prezintă: Prof. Univ. Dr. Doru Scărlătescu
Expoziție lucrări de grafică din volumul „Luceafărul”, autor Constantin Cio