Ateneul din Iași

Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”

Vechiul Ateneu, mai ales în perioada interbelică, a constituit un adevărat focar cultural, dar şi un ambasador al unităţii culturale a românilor. Era structurat pe secţiuni, care cuprindeau tratarea unei probleme extrem de vaste: secţiunea cultural-educativă, secţiunea artistică, de educaţie fizică, economică-edilitară şi secţiunea filantropică.

În memoria urmaşilor tătăraşeni au rămas pentru eternitate excursiile ateneiste, Corul M. Musicescu, cinematograful, sala de teatru.

Actualul Ateneu a fost construit în 2003 în apropierea locului în care a funcţionat vechiul Ateneu Popular înfiinţat în 1919, imediat după Marea Unire și inaugurat la 25 aprilie 1920.

Ateneul din Iaşi este una din puţinele instituţii de spectacole şi concerte din Iaşi ce organizează şi produce evenimente culturale diverse, din domeniul artelor spectacolului, artelor vizuale, a culturii scrise etc., răspunzând nevoilor şi aşteptărilor culturale ale publicului larg oferind în acelaşi timp un spaţiu de manifestare diversificat şi profesionist pentru colaboratorii din multiple domenii.

Aici au loc spectacole de teatru, spectacole pe scenă și în aer liber de muzică, dans, recital poezie, spectacole multiart, expoziții de carte, fotografie, afiș, sculptură și grafică, proiecții filme, seminarii, conferințe, întâlniri cu scriitori, festivaluri, dezbateri culturale și concerte.

În cadrul Ateneului din Iași au loc și activități destinate copiilor precum cursuri de muzică și dans, balet, șah, chitară, teatru, pictură, pian, iar pentru publicul tânăr- cursuri de teatru.

Programul Ateneului din Iași

Ateneul din Iași
Iaşi, Str. Ion Creangă, nr. 14
Tel: 0232 261 846
office@ateneuiasi.ro
ateneuiasi.ro

 

Casa de Cultură a Municipiului Iaşi “Mihai Ursachi”

Casa de Cultură “Mihai Ursachi” din Iaşi organizează numeroase evenimente din domeniile literatură, fotografie, film, muzică, spectacole şi expoziţii. Găzduieşte un club al fotografilor şi un club al cinefililor.

Casa de Cultură a Municipiului Iaşi “Mihai Ursachi”
Iaşi, Bd. Carol I, Parcul Copou
Tel: 0232 410 615
culturacopou.ro

 

 

Casa de Cultură a Studenților Iaşi

Dacă istoricul Nicolae Iorga spunea că nu ar trebui să existe român care să nu viziteze Iașul pentru că prin tot ce este, acest oraș poate fi considerat, pe drept cuvânt, un adevărat muzeu uriaș, în aer liber, tot așa credem că nu ar trebui să existe student la una dintre facultățile ieșene care să nu treacă pe la Casa de Cultură a Studenților pentru că adevărata viață studențească este implicit legată de acest locaș de cultură.

În cei aproape 60 de ani de activitate neîntreruptă a acestui locaș de cultură, în acest oraș, el însuși capitală culturală a României, numărul celor care i-au trecut pragul, activând în nenumăratele formații artistice, cercuri, dau cursuri, este aproape imposibil de cuantificat. Mulți dintre absolvenții de învățământ superior își mai amintesc sau nu de viața de student , dar de activitatea de la casa de cultură cu siguranță își amintesc, cu bucurie, dar și cu nostalgie.

Prin timp, acest locaș de cultură a fost, este și va fi o gazdă primitoare, cu ușa mereu deschisă, gata să ofere spre folosire, ceea ce îi stă la îndemână, adică accesul la petrecerea, în mod plăcut a timpului liber. Rostul acestei case ar fi neîmplinit dacă studențimea ieșeană, tineretul ieșean, în general, nu i-ar trece pragul.

In prezent in cadrul instituţiei se organizează anual o gamă variată de festivaluri: Festivalul de folclor “Din bătrani din oameni buni”, Festivalul Studenţesc “FestudIS”, Festivalul de film de scurt metraj ”FilmStud”, “Galele studenţeşti”, Festivalul de muzică uşoară “Iaşi music STAR”, Festivalul de dans “All world dance”, Festivalul de modă “Student Fashion Day”, Festivalul de rock”Rock n Iaşi”,Festivalul de muzică folk “Moldavia Folk”. Aceste festivaluri promovează in primul rand tinerii care activează in formaţiile Casei de Cultură a Studenţilor Iaşi şi implicit instituţia noastră.

Casa de Cultură a Studenților Iaşi
Iaşi, Str. Vasile Conta, nr.30
Tel: 0332 110 954
ccsiasi.ro

 

Institutul Francez Iaşi

Institutul Francez Iași este instituție a Ambasadei Franței în România și centru acreditat de cursuri și examene de limbă franceză.

Institutul organizează şi găzduieşte acţiuni culturale şi ştiinţifice: expoziţii de arte vizuale, spectacole, evenimente de film, spectacole de teatru şi dans, video-cluburi, concerte, colocvii, seminarii.

Clădirea a fost construită în secolul al XIX-lea, într-un stil clasic pronunțat, dar eclectic, care îi va aduce rapid denumirea de „Micul Trianon”. Centrul Cultural Francez din Iași își are sediul în această clădire din anul 1992.

Spatiile de expozitie sunt deschise publicului:
Luni-Vineri: 09.00-21.00, Sambata: 09.00-14.00
Institutul este inchis duminicile si de sarbatorile legale din Franta si din Romania.

Institutul Francez Iaşi
Iaşi, Bd. Carol I nr.26
Tel: 0232 267 637
institutfrancais.ro

 

Centru Cultural German Iaşi

Cine studiază în Germania şi doreşte să-şi continue studiul în străinătate sau cine studiază în afara Germaniei şi se simte atras de această ţară, se va întâlni mereu cu aceste patru litere: DAAD.

DAAD semnifică Serviciul German de Schimburi Academice. Acolo se centralizează toate aplicaţiile internaţionale cu privire la locurile de studiu din Germania. DAAD consiliază, mijloceşte şi încurajează studiile pentru schimburile de pregătire dintre Germania şi lumea intreagă. Ca instituţie comună a universităţilor germane, DAAD îşi propune să sprijine parteneriatul academic internaţional prin schimbul academic al cadrelor universitare germane, al studenţilor şi absolvenţilor germani şi internaţionali . Diferitele programe de perfecţionare sunt valabile în majoritatea ţărilor şi înglobează cât mai multe direcţii de cercetare. Se pot obţine informaţii legate de vizite pe termen scurt, cursuri de limba sau cursuri de vară şi practică, burse de studiu semestriale sau anuale pentru studenţi şi absolvenţi, burse de cercetare şi perfecţionare pentru cadre universitare sau burse de mai mulţi ani pentru doctoranzi.

Program cu publicul: de luni pâna vineri, orele 14:00 – 18:00

Centru Cultural German Iaşi
Iaşi, Str. Lascăr Catargi nr. 38
Tel: 0232 214 051
kulturzentrum-iasi.ro

 

British Council Iaşi

Consiliul Britanic își desfășoară activitatea în Romania încă din 1938. În prezent, are centre în orașele București, Cluj-Napoca și Iași.

Oferă cursuri de limba engleză celor interesați de învățarea sau îmbunătățirea abilităților de engleză, fie ea generală sau pentru scopuri specifice (de afaceri, financiară, legală etc), cursuri de pregătire pentru certificatele britanice de limbă engleză, IELTS și Cambridge, precum și cursuri dedicate mediului de afaceri.

În România, administrează certificatele de limba engleză – IELTS și Cambridge, testul APTIS pentru organizații – stabilește nivelul cunoștințelor de engleză al angajaților sau al studenților, precum și o varietate de examinări profesionale și universitare.

Proiectele din domeniile artă, educație și societate, au ca scop sprijinirea artiștilor, liderilor culturali, studenților, tinerilor lideri, profesorilor și instituțiilor guvernamentale și non-guvernamentale cu care colaborăm. Acestea ajută la dezvoltarea cunoștințelor și a abilităților în ariile respective, precum și la înțelegerea interculturală și la schimburile internaționale.

Program:
Luni – Marți 13:00 – 19:00
Miercuri – Vineri 10:00 – 16:00
Sâmbătă – Duminică Închis

British Council Iaşi
Iaşi, Str. Păcurari nr. 4
Tel: 0232 316 159
britishcouncil.ro/iasi

 

Daca vă place distribuiţi această pagină!