Program Ateneu Iaşi

/Program Ateneu Iaşi
Program Ateneu Iaşi 2019-09-04T21:18:36+00:00

Program Ateneu Iaşi – septembrie 2019

Vali Boghean Band live la Ateneul Naţional Iaşi
12 Septembrie 2019, ora 19:30
Sala Mare de Spectacole “Radu Beligan”
Durata: 1 h

Îndrăgita trupă din Chișinău Vali Boghean Band revine la Ateneul Naţional din Iaşi, cu un recital live inedit

Pe sufletul românului și întru cinstirea limbii române, muzica lor bucură inimile noastre la fiecare întâlnire şi ne surprinde prin diversitate şi sensibilitate.

Prima dată | Ateneul în oraș
14 Septembrie 2019, ora 19:00
ANL Zimbru regia Erica Moldovan
Durata: 1 h.

Sâmbătă, 14 Septembrie 2019, ora 19:00, vă invităm la spectacolul „Prima dată”, la ANL Zimbru, desfășurat în cadrul celei de-a treia ediții „Ateneul în oraș”!

Spectacolul „Prima Dată”, adaptare după textul lui Michal Walckzak, este o comedie spumoasă despre doi tineri care încearcă să își consume prima noapte de amor împreună, dar nu reușesc niciodată să ajungă la un consens.
Comedia tratează divergențele de percepție dintre cei doi tineri asupra acestui moment unic din viața lor. Magdalena este o tânără care și-a plănuit, până la cel mai mic detaliu, PRIMA seară de amor și nu îngăduie nicio abatere de la scenariu. Iar un „oarecare” EL, Carol, devine dezarmat și neputincios în fața capriciilor, aproape cronicizate ale Magdalenei. Spectatorii vor asista la o comedie savuroasă compusă mai multe tablouri care prezintă un „du-te – vino” continuu dintre cei doi, un preludiul matematic și exact gândit de către protagonistă și menit să stârpească orice fantezie de-a lui Carol și eșecul lamentabil și repetitiv al protagonistului de a-i satisface capriciile paroxiste ale tinerei domnișoare. Povestea celor doi escaladează până în punctul în care Carol preia inițiativa și întreaga construcție amoroasă capătă accente absurde și hilare.
Toate acestea se împletesc pe scenă cu intervenții muzicale live, asigurate de instrumentiști talentați. Spectatorii vor avea ocazia să se regăsească adesea în situațiile amuzante creionate de cei doi protagoniști și se vor delecta, preț de o oră, cu un joc actoricesc plin de savoare și adevăr.

DISTRIBUȚIE:
ERICA MOLDOVAN
DUMITRU FLORESCU

REGIE:
ERICA MOLDOVAN

La Gomera | Proiecție de gală în prezența echipei
15 Septembrie 2019, ora 19:00
Sala Mare de Spectacole “Radu Beligan” Corneliu Porumboiu
Durata: 1 oră și 33 minute.

Invitați: Catrinel Marlon, Corneliu Porumboiu

Cristi, un polițist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăța „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest la București, și singurul din bandă care știe unde sunt ascunși banii.

„În urmă cu câțiva ani am urmărit un documentar despre „El Silbo”. Acest limbaj fascinant, aflat pe cale de dispariție, redescoperit și folosit din nou pe insula La Gomera, m-a inspirat și motivat să scriu această poveste”, declară regizorul.

Take, lanke și Cadîr
29 Septembrie, ora 19:00
Sala Mare de Spectacole “Radu Beligan” regia Ion Sapdaru
Durata: 2 ore și 30 minute (cu pauză)

Duminică, 29 Septembrie, de la ora 19:00, vă invităm la Deschiderea Stagiunii Teatrale!

„Pentru mine, Take, Ianke si Cadîr, este o provocare. Am evitat de câteva ori s-o pun în scenă din diverse motive. Ori cei care veneau cu propunerea nu mă convingeau, ori eu rătăceam în alte zone ale teatrului contemporan, etc.. La teatrul ,,Ateneu” am găsit în sfârșit echipa.

Anul acesta, piesa împlinește venerabila vârstă de 87 de ani și se pare că e cea mai jucată piesă românească de la momentul scrierii. Nu cunosc un teatru în România sau Moldova unde această piesă să nu fi fost montată. În primul rând pentru că oferă actorilor partituri rar întâlnite dar și mesajul piesei este mereu actual. O simplă poveste a trei negustori mărunți, de diferite etnii care se confruntă la un moment dat cu o dilemă mare. Dragostea copiilor sau oprobriul ,,mahalalei”, a cutumelor strămoșești și bariera religioasă. Personajele piesei parcurg un drum anevoios spre un final fericit în care soluția e una singură – dragostea.
Există în piesă un schimb de replici care m-a determinat să fac acest spectacol:
Ianke: Dar ce faceți din copil? Un evreu, un creștin?
Ana: Un om, papa! Mai departe să nu ne gândim! ”
Ion Sapdaru, Iasi, ianuarie 2019

Distribuție:
Take – Dumitru Florescu
Ianke – Codrin Dănilă
Cadîr – Daniel Onoae
Ana – Alexandra Macovei
Ionel – Gelu Ciobotaru
Safta – Alexandra Paftală
Ilie – Sorin Cimbru

Regie și coloană sonoră: Ion Sapdaru
Decor: Cătălin Târziu
Costume: Alina Dincă Pușcașu
Asistent regie: Francisc Bucur
Video: Alexandru Amargheoalei