Castelul Sturdza de la Miclăuşeni

Te invităm să descoperi pas cu pas frumusețea ascunsă a Castelului Sturdza de la Miclăușeni. Clădit pe un așezământ moldovenesc cu o istorie de 600 de ani, castelul ridicat de George Sturdza la cumpăna veacurilor al XIX – lea și al XX – lea reprezintă astăzi o adevărată bijuterie arhitectonică de factură neogotică, distingându-se prin blazoanele și stemele ornamentale ce-i împodobesc fațada și turnurile de pază ce străjuiesc parcul.

Ambianța primitoare de la castelul Sturdza din Miclăușeni și eleganta ospitalitate a gazdelor, ritualurile absolut moldave ale casei, abundența meselor îmbelșugate servite de un sufragiu în costum național relevă atmosfera de poveste și modul de viață ce domnea în reședința boierească în a doua jumătate a veacului al XIX-lea.

Parcul de la Miclăuseni a fost cadrul minunat pentru toate jocurile copilăriei, atât pentru copiii nevoiași adoptați de Maria Sturdza, cât și pentru copiii de viță nobilă ce vizitau locul, umplând văzduhul de strigăte de bucurie!

Castelul Sturdza de la Miclăuşeni
Sat Miclauseni, Comuna Butea, jud. Iasi
www.miclauseni.ro

 

Palatul Memorial „Al. I. Cuza” de la Ruginoasa

Palatul, care astazi adaposteste muzeul memorial „Al. I. Cuza”, a fost construit in primul deceniu al secolului al XIX-lea, de vistiernicul Sandulache Sturdza, care a comandat arhitectului vienez Johan Freiwald ridicarea unei luxoase resedinte pe locul vechii case boieresti a stramosilor sai.

Stilul initial a fost cel neoclasic, pastrat de capela resedintei, stil care se impusese cu predilectie in arhitectura civila din Moldova acelor timpuri.

In anul 1847, logofatul Costache Sturdza “preface casa de la Ruginoasa dupa arhitectura stilului gotic”, angajand pentru aceasta pe arhitectul Johan Brandel. Lucrarile au fost finalizate in 1855.

Cladirea, care pastreaza si astazi caracteristicile stilului neogotic, inspirat de romantismul german, este de forma patrata, cu un etaj, fiecare din cele patru fatade avand aceleasi elemente: peroane largi, balcoane sprijinite pe lespezi de piatra.

Asemanarea frapanta cu palatul de la Miclauseni, jud. Iasi, nu este intamplatoare, acesta fiind construit de o alta ramura a familiei Sturdza.

Palatul Memorial „Al. I. Cuza” de la Ruginoasa
Str. Unirii, nr. 34, comuna Ruginoasa, jud. Iași
Program de vizitare
Miercuri-Duminică 10:00-17:00, Luni, Marţi închis
Preţ bilete
Adulți: 12 lei, Pensionari: 6 lei, Elevi şi studenți: 3 lei