Expoziția „Carmen Sylva – regina poetă” este dedicată primei regine a României, Elisabeta de Wied (1843-1916), soția regelui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen.

Cu o bogată activitate artistică și de mecena, cunoscută în lumea literară sub pseudonimul Carmen Sylva („cântecul pădurii”), regina a scris peste 50 de volume de poezii, piese de teatru, romane, nuvele, eseuri, colecții de aforisme și basme, traduse în mai multe limbi, a colaborat la reviste românești și străine, a promovat arta populară românească și costumul național, a sprijinit artiștii și scriitorii din epocă (George Enescu, Nicolae Grigorescu, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri), a contribuit la cunoașterea literaturii române peste hotare prin traduceri și a fost aleasă, în 1881, membră de onoare a Academiei Române.

Expoziția își propune să aducă pentru prima dată în fața publicului operele literare ale reginei, cunoscută și apreciată la vremea ei pe trei continente. Dată uitării în perioada regimului totalitar, opera ei a fost repusă astăzi în circulație, tradusă și interpretată, găsindu-și locul pe care îl merită.


Biblioteca Centrala Universitara Iaşi
5 decembrie – 10 ianuarie 2018, orele 10:00 – 17:00
intrare libera