Editia a XLII-a a Expozitiei Flori de toamna este dedicata Centenarului Romaniei Mari si reprezinta semnul de recunostinta al angajatilor Gradinii Botanice pentru toti eroii neamului care au contribuit la faurirea Statului National Unitar Roman.

Aranjamentele florale evidentiaza simboluri populare preluate din toate zonele etnografice ale Romaniei. Spiritul inventiv si iscusinta personalului Gradinii Botanice le-au permis sa stilizeze si sa prelucreze diferite motive traditionale care se deosebesc dupa continutul tematic si prin diversitatea modalitatilor de grupare in tablouri cu o deosebita valoare ornamentala.


Galeria foto completă Flori de toamnă 2018 poate fi vizualizată pe pagina noastră de Facebook
https://www.facebook.com/laiasi.ro


Decorul evidentiaza un fond principal de elemente traditionale, care particularizeaza unicitatea zonelor etnografice romanesti in cultura universala. Acest fond s-a structurat in decursul veacurilor printr-o evolutie progresiva de la simplu la complex, in cadrul unui proces de reproducere selectiva a vechilor forme decorative si de dezvoltare creatoare a unor aspecte ornamentale, ceea ce reflecta si evolutia exigentelor artistice ale poporului roman de-a lungul vremurilor.

Incepand cu 1976, anual, Gradina Botanica din Iasi, organizeaza expozitia Flori de Toamna, care este dedicata unui eveniment special – inflorirea crizantemelor, simbolul longevitatii, elegantei si nobletei.

In Gradina Botanica, crizantema a fost introdusa in cultura in anul 1975, initial cu doar 3 soiuri, insa de-a lungul anilor speciile si soiurile au fost diversificate, iar numarul acestora a crescut continuu, pentru ca in prezent, colectia sa reuneasca 380 de soiuri de crizanteme si tufanele sau dumitrite, cultivate in sere, solarii si terenuri experimentale, dintre care 59 au fost obtinute in cadrul gradinii, ca urmare a activitatii de cercetare.

Cu prilejul acestei editii, vizitatorii sunt invitati sa descopere specii si forme de cultura cu o deosebita valoare stiintifica, dar si estetica, de crizanteme, tufanele, dovleci, ardei sau varza decorativa, cultivate in sectiile Gradinii Botanice.

Ca genitori pentru varietatile horticole actuale sunt expuse specii spontane ale genuluiChrysanthemum s.l, iar intre acestea si Chrysanthemum indicum L., considerata specie parentala. De asemenea sunt expuse 26 specii anuale sau perene, ce apartin genurilor ArgyranthemumDendranthemaIsmeliaEuryops, cu origine in diferite zone ale globului: Africa, Pirinei sau Insulele Canare.

Vor fi expuse peste 100 de esantioane de fructe si seminte provenite de la specii de plante cultivate in Gradina Botanica, specii cu o importanta deosebita pentru cultura populara romaneasca: plante utilizate in alimentatie, in medicina traditionala, in ritualuri, practici populare si religioase, insotite de planse cu informatii relevante privind etnobotanica romaneasca, etimologia denumirilor populare, legende si povestiri legate de speciile vegetale.

De asemenea sunt expuse 11 specii si subspecii ale genului Capsicum, cu peste 115 soiuri de ardei iuti decorativi, taxoni valorosi atat din perspectiva stiintifica, dar si alimentara si ornamentala, inclusiv soiul Carolina Reaper, care este considerat unul dintre cei mai iuti ardei din lume.

Genul Solanum este reprezentat de 12 specii cu 5 soiuri, cu o morfologie aparte: diavolul violet (Solanum atropurpureum), tomatele tepoase (Solanum pyracanthum), cartoful catarator (Solanum jasminioides), vila-vila (Solanum sisymbriifolium) si pepino (Solanum muricatum).

Intr-un decor cu elemente traditionale specifice gospodariilor taranesti sunt expuse 200 de soiuri de dovleci decorativi care apartin genului Cucurbita, 10 soiuri ale genului Cucumis(castraveti teposi africani), 3 soiuri ale genului Luffa (burete vegetal) si 25 de soiuri de Lagenaria, alaturi de Momordica charantia (insulina vegetala sau castravetele amar) si Trichosanthes cucumerina (tartacuta sarpe), cu origini geografice in diferite zone din America de Sud, Africa sau Asia.

Si la aceasta editie se vor remarca zooforme topiare realizate din diferite soiuri de dovlecei si castraveti teposi, care reflecta imaginatia, dar si creativitatea angajatilor gradinii.

Colectia de varza cu valoare decorativa, alimentara si medicinala cu diferite origini, reuneste 3 specii (Brassica oleraceaBrassica elongata si Brassica juncea), 6 soiuri si 60 hibrizi F1, insumand aproximativ 8.000 de exemplare, care vor deveni mai intens colorate pe masura ce temperaturile devin negative.

Vernisajul va avea loc in sera expozitionala, sambata, 27 octombrie, ora 11.00.

Expozitia va fi deschisa zilnic, intre orele 9.00-16.00, pana duminica, 18 noiembrie 2018.

Pretul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate de 3 lei. Fotografiatul este liber.