Gradina Botanica „Anastasie Fatu” a Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iasi va invita in perioada 8 februarie – 8 martie 2020, sa vizitati Expozitia de plante exotice, eveniment care prilejuieste prezentarea unor colectii reprezentative din cadrul Complexului de sere. Si la aceasta editie, numeroasele exemplare de azalee si camelii sunt expuse in amenajari peisagistice inspirate din gradinile asiatice.

Aceste colectii cu o valoare horticola remarcabila, caracterizate prin conditii de cultura speciale, sunt accesibile publicului vizitator doar o perioada limitata de timp, mai precis in lunile februarie-martie, atunci când infloresc majoritatea speciilor si soiurilor. Un element specific, cu mare valoare decorativa si simbolica, apreciat in spatiul asiatic este piatra, folosita pentru reprezentarile apei, dar si a muntilor. Estetica acestor spatii este completata si de specii decorative prin frunze precum Araucaria bidwillii – „arborele maimutelor”, Aucuba japonica – „laur japonez”, Fatsia japonicaNandina domestica – „bambusul cerului” si Pittosporum tobira.

In cadrul acestei editii, o parte din ferigile cultivate in serele Gradinii Botanice innobileaza gradinile asiatice amenajate cu azalee si camelii, fiind insotite de informatii inedite referitoare la importanta stiintifica si utilitara a urmatoarelor specii: Adiantum capillus-veneris – „parul Maicii Domnului”, Asplenium bulbiferum – „feriga mamei”, Asplenium nidus – „feriga cuib”, Asplenium viviparumCyrtomium falcatum – „feriga sfintilor”, Nephrolepis biserrataNephrolepis exaltata – „feriga sabie”, Phlebodium aureum – „feriga aurie”, Platycerium bifurcatum – „feriga coarne de cerb”, Pteridium aquilinum – „tolul lupului”, Pteris cretica – „feriga panglica”, Selaginella martensii.

Compartimentele amenajate in spatiul expozitional ofera vizitatorilor posibilitatea de a cunoaste si alte plante din diferite regiuni biogeografice: mediteraneene (dafinul, mirtul, rodia, maslinul, arbustul de capsuni, palmierul pitic), tropicale umede (orhidee, acalife, begonii, peperomii, crotoni, dracene, bromelii, heliconii, fitonii, mango) sau tropicale aride (cactusi, euforbii, agave, aloe).

Cu acest prilej va fi inaugurata o expozitie permanenta cu specii si hibrizi de plante carnivore, originare din Europa, America de Nord, Asia tropicala, Australia, din arhipelagul Indonezian si din Madagascar. In dioramele amenajate cu muschi de turba si ferigi sunt prezentate numeroase exemplare tericole si epifite de plante carnivore cunoscute sau mai putin cunoscute: „roua cerului”, „foaie grasa”, „planta urcior”, „cupa maimutei”, „capcana Zeitei Venus” sau „capcana de otel”. Dioramele cu plante carnivore au fost realizate in cadrul proiectului CNFIS-FDI-2019-0333, intitulat: Diversificarea resurselor de germoplasma colectate din medii de viata extreme pentru educatie ecologica in Gradina Botanica din Iasi.

De asemenea, un element de noutate al acestei editii este reprezentat de peretii vegetali sau gradinile verticale. Aceasta abordare reprezinta o modalitate moderna de utilizare a plantelor ornamentale in spatiile de locuit sau de birou sub forma unor panouri modulare vegetale.

Compozitiile prezentate in cadrul expozitiei sunt aranjate dupa modele inspirate de ferestrele japoneze, care se disting prin unicitate, personalitate, eleganta si stil. Aceste aranjamente vegetale sunt realizate din mii de exemplare, obtinute din specii perene gazonante originare din Asia, America de Sud sau Africa si cultivate in Complexul de sere: Callisia repensChlorophytum comosum ‘Variegatum’– „planta paianjen”, Fittonia argyroneura ‘Albivenis’ – „planta mozaic”, Hemigraphis alternata – „iedera rosie”, Hemigraphis repanda – „limba dragonului”, Hoffmania discolor – „planta de tafta”, Pellionia repens – „planta curcubeu”, Pilea depressa – „lacrimi de copil”, Pilea microphyllaPilea spruceana ‘Silver tree’ – „aripi de inger”, Saxifraga stolonifera – „barba lui Aaron”.

In aceasta perioada vor fi expuse lucrari de arta vizuala sub genericul Inima, eveniment ajuns la a IX-a editie. Tema expozitiei este Bucurie-exuberanta, iar pe simeze, alaturi de lucrarile Ionelei Mihuleac vor fi expuse lucrarile a doua artiste din Irlanda, respectiv Iran si a 40 de artisti din Iasi sau din alte orase din tara.

Vernisajul va avea loc sâmbata, 8 februarie, ora 11.00, in compartimentele noi din Complexul de sere. In cadrul evenimentului, Alexandra Ciornei si Octavian Onici vor sustine un moment muzical.

Expozitia va fi deschisa zilnic, intre orele 9.00-16.00, pâna duminica, 8 martie 2020.
Pretul unui bilet este de 10 lei, iar pentru grupurile organizate de 5 lei. Fotografiatul este liber.