Vernisajul va avea loc sambata, 3 februarie 2018, ora 11.00, in compartimentele noi ale Complexului de sere din cadrul Gradinii Botanice „Anastasie Fatu” a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Cu acest prilej vor fi expuse specii si soiuri cunoscute sau mai putin cunoscute de azalee si camelii, precum si numeroase exemplare de plante originare din zone subtropicale si tropicale.

In cadrul acestei editii printre exemplarele de plante se vor remarca si animale cu valoare simbolica, realizate cu multa imaginatie de personalul gradinii botanice, intr-o forma de arta topiara reinterpretata. Astfel, printre aranjamentele florale se va remarca cocorul, considerat imagine figurativa care da viata hartiei in arta origami. Aceasta pasare prezinta semnificatii deosebite, mai ales in cultura si traditiile japonezilor, unde este asociata cu statornicia, fiind considerat simbolul primaverii, al fericirii, al dragostei, al longevitatii, precum si al credintei maritale. Aceste pasari care reflecta ideea de libertate vor fi intr-o armonie desavarsita cu eleganta si rafinamentul exemplarelor de camelii si azalee.

De asemenea, vor fi remarcate specii de plante cu nume de inspiratie avifaunistica: floarea cocor, flamingo, paun si pasarea paradisului.

Celelalte zooforme caracteristice zonelor biogeografice de origine pentru diferite specii de plante exotice au fost realizate din flori, fructe, seminte, resturi de plante uscate sau din diferite esente de lemn. In zone subtropicale cu specii de crotoni, ferigi, palmieri, begonii si orhidee vor fi fluturi, in zonele aride se vor gasi reptile printre plante suculente precum agave, aloe si euforbii, iar broastele testoase si vulturii se vor remarca in zone de desert cu variate forme de cactusi.

In cadrul acestui eveniment, Ionela Mihuleac impreuna cu 45 artisti, majoritatea din Iasi, dar si din Cluj-Napoca, Baia Mare, Alba Iulia, Bucuresti, respectiv din Galway (Irlanda), vor expune lucrari de arta vizuala, sub genericul Inima. Lucrarile prezentate in cadrul celei de-a VII-a editii, doresc sa transmita un profund mesaj spiritual, dar si sa sugereze energia degajata de acest organ vital.

Momentul artistic va fi sustinut de poetul George Pîrîu, care va recita din creatiile personale.

Expozitia va fi deschisa zilnic, între orele 9.00 – 16.00. Pretul unui bilet de intrare este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3 lei. Fotografiatul este liber.

Va recomandam sa utilizati intrarea in Gradina Botanica din strada Dumbrava Rosie nr. 7.


Gradina Botanică „Anastasie Fătu” Iaşi.
3 februarie – 4 martie 2018