Ca și la edițiile de până în 2019, câteva mii de ieșeni, dar și turiști sunt așteptați, în preajma Sânzienelor, la cea de-a VI-a ediție de la Iași a Festivalului Iei – RomânIA Autentică, prima de după pandemie.

Principalele evenimente:

  • Târgul meșteșugarilor – ediția a XXII-a, în perioada 24 – 26 iunie 2022 în Parcul Expoziției (zona parcului de joacă pentru copii), cu participarea a 50 de meșteri populari din toate zonele țării.
  • Târgul Iei, în perioada 24 – 26 iunie 2022 în Parcul Expoziției (zona aleii cu castani), organizat în parteneriat cu Asociația ART – Meșteșugurile Prutului, cu participarea a 30 de meșteri populari din România și Republica Moldova.

Produse expuse la cele două târguri: ii și cămăși tradiționale, port popular, podoabe lucrate manual, podoabe croșetate, podoabe sculptate în os, produse din piele, textile țesute la stative și împletituri, ceramică decorativă, păpuși din pănuși și împletituri din sfoară, cioplituri în lemn, împletituri prin tehnica nodurilor, produse naturale din lavandă, produse apicole, turtă dulce.

Spectacol de muzică populară, sâmbătă, 25 iunie 2022, începând cu ora 12.00, în Parcul Expoziției cu participarea:
– Ansamblul profesionist de muzică și dans „Izvorașul” al Palatului de Cultură „Nicolae Botgros” din Cahul – Republica Moldova,
– Ansamblul folcloric studențesc „Doina Carpaților” al Casei de Cultură a Studenților Iași,
– Clasa de excelență a doamnei profesor Anca Apetroaiei de la Palatul Copiilor din Iași
– Corul de Copii al Municipiului Iași din cadrul Ateneului Național Iași
– Diana Crăcană și Maria Ionescu
– Karla Ursu și Ansamblul Folcloric „Rapsodia” din Iași

Voluntarii vor împărți 7.000 de ecusoane personalizate pentru cei care vor purta ie.

Festivalul Iei a cunoscut un succes deosebit în edițiile organizate înaintea pandemiei: dacă la ediția din 2017 municipalitatea a reușit să împartă 10.720 de astfel de ecusoane, în 2018 cele 12.000 de ecusoane fuseseră deja distribuite până la ora 18.00, numărul total al participanților fiind de circa 30.000, iar peste 20.000 de persoane au participat în 2019.