Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tanar Iaşi, 3-10 octombrie 2019

Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tanar Iaşi, 3-10 octombrie 2019

FITPTI, un festival al exclusivităților

Unul dintre elementele care a individualizat încă de la începuturile sale Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (3-10 octombrie 2019, cu un Prolog pe 29 septembrie și un show case Teatrul Luceafărul, pe 1 și 2 octombrie) a fost ideea de a avea în program cât mai multe exclusivități. Pe această linie conceptuală care arhitecturează un eveniment cultural reacreditat de o comisie de experți internaționali, al șaselea an la rând, ca “festival remarcabil”, toate spectacolele produse de instituții de stat și independente din România selectate de criticul teatral Oltița Cîntec sunt pentru prima oară în Iași, pentru ca aura de sărbătoare a evenimentului să fie cât mai strălucitoare. Legături primejdioase (Teatrul Mic București), cu Florin Piersic Jr în Valmont și Diana Cavaliotti în Madame de Merteuil, 153 de secunde, un performance realizat de Ioana Păun pe tema tragediei produse în Clubul Colectiv, Cocoțat pe schele (Art no More București), un spectacol pentru tați realizat de Robert Bălan pe texte ale unor scriitori care au traversat perioada de adaptare la postura de părinte, Bun de export, al Catincăi Drăgănescu (Teatrul Point București), care documentează experiențe personale în legătură cu plecările masive din țară (conform INS, România ȋnregistrează o pierdere netă prin migrație externă de 1 român la fiecare 5 minute și 27 de secunde), Taximetriști, un spectacol despre România văzută prin ochii celor care ne transportă pe străzi supra-aglomerate și sparte, și care iau pulsul țării prin miile de povești pe care le aud și le spun, sunt doar câteva exemple de titluri care portretizează România la cei 30 de ani de libertate pe care îi aniversează în 2019. Sub acest generic – Libertate – se va derula întreaga ediția a XII-a a FITPTI.

În privința invitaților străini (peste 500, anul acesta!), cei mai mulți sunt pentru prima oară în România, numai la Iași. Printre ei, Compania Utervision din Japonia (Povestea tăietorului de bambus, o străveche poveste japoneză transpusă scenic în stil Bunraku), Yun Hyejin Coreea de Sud cu un spectacol croit în jurul unui instrument tradițional coreean, Gayageum (Lângă tine), Nukketeatteri Sampo Helsinki Finlanda, cu un spectacol muzical pe teme de circ (Circus Sampo), Useful Monsters Marea Britanie, cu o ingenioasă creație (Mutanți promițători), Kayan Marionette Egipt, cu o producție blackligt (Imaginație 7/ Păpușile au talent), Compania Djarama Senegal (Bucățica de lemn), Samoelet Franța (De atunci pinguinii zboară), Traviecircus Mexic/Italia, cu un spectacol stradal inspirat din mari teme ale culturii mexicane (FIESTA), Compania Fenix Germania, un spectacol open air cu costume iluminate din interior (Luminile viziunii), Los Claveles Spania cu un spectacol nonverbal (Capra cu șapte iezi) etc. O expoziție interactivă, Prietenii lui Crusoe, va veni la Iași tocmai din Spania (Compania Toc de Fusta) și va poposi în foyer-ul Teatrului Luceafărul, invitându-i pe spectatori să interacționeze cu automate de mari dimensiuni inspirate din peripețiile lui Robinson Crusoe.

„Din punct de vedere conceptual, am considerat că așezând în program creații pe care publicul nostru nu le-a mai văzut vreodată vom dispune de un atu care să reliefeze identitatea FITPTI,  care să-i dea o notă specială de unicitate, de atractivitate pentru spectatori deschiși la noi provocări culturale. Un public care e evoluat odată cu evenimentul nostru, care s-a modelat și pe care vrem să-l răsfățăm în continuare cu propuneri estetice cărora să nu le poată rezista”, a precizat curatorul FITPTI, Oltița Cîntec.

Program:

PROLOG – duminică, 29 septembrie
Ora 18.30, foyer: lansare carte Dimineața actrițelor de Anca Hațiegan
Ora 19, sala mare: Chiritza în concert, Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj Napoca (12+)

Marți, 1 octombrie, showcase Teatrul Luceafărul
Ora 10, sala mică: Scufița Roșie (3+)
Ora 11, sala mare: Jack și vrejul de fasole (5+)
Ora 19, sala mica: Istorie la persoana I (14+)

Miercuri, 2 octombrie showcase Teatrul Luceafărul
Ora 10, sala mică: O poveste japoneză (4+)
Ora 11, sala mare: Jack și vrejul de fasole (5+)
Ora 19, sala mare: Orașul (spectacol concert, 12+)

Joi, 3 octombrie
Ora 10-19, foyer: expoziție Prietenii lui Crusoe, instalații interactive Compania Toc de Fusta Spania (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 10, sala mică: Yun Hyejin Theater Coreea, Lângă tine 4+ (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 11, sala mare: Kayan Marionette Egipt, Imagination7/Puppet Got Talent 4+ (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 17: spectacol-lectură (în parteneriat cu FILIT)
Ora 18, Palas: Nukketeatteri Sampo Finlanda, Circus Sampo (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 18,45, sala mare: Deschiderea oficială
Ora 19, sala mare: Teatrul Act București, Moș Nichifor (14+)
Ora 20.30, Esplanada Luceafărul: Compania Fenix Germania, Lumina viziunii (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)

Vineri, 4 octombrie
Ora 10-19, foyer: expoziție Prietenii lui Crusoe, instalații interactive Compania Toc de Fusta Spania (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 10, sala mică: Nukketeatteri Sampo Finlanda, Circus Sampo (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 11, sala mare: Teatrul „Matei Vișniec” Suceava, Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama (6+)
Ora 14, Colegiul Național: Compania Darwin Pimentel Venezuela, Elveția – Jonglerie latino! (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 13, sala mică: spectacol-lectură Capra, iedul cel mic și cumătra lupoaică de Matei Vișniec
Ora 18, Palas: Compania Darwin Pimentel Venezuela, Elveția – Jonglerie latino! (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 17, Institutul Francez: Compania DJARAMA, Senegal, Bucățica de lemn (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 18, pietonal Ștefan cel Mare, Traviercircus, Mexic Italia, FIESTA! (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 20, esplanada Teatrul Luceafărul: Compania Fenix Germania, Lumina viziunii (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 19, sala mare: Point București, Bun de export (16+)
Ora 20, Teatru Fix : Giuvlipen Bucuresti, Sexodrom (16+)
Ora 22, Galeria Victoria (lângă Cinema Victoria) – Teatru pentru insomniaci: AUĂLEU Timișoara, Ferma (16+)

Sâmbătă, 5 octombrie
Ora 10-19, foyer: expoziție Prietenii lui Crusoe instalații interactive Compania Toc de Fusta Spania (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 10, sala mică: Yun Hyejin Theater Coreea, Lângă tine (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași, 4+,)
Ora 11,30 sala mare: Teatrul Licurici Chișinău, Cenușăreasa
Ora 18, Pietonal Ștefan cel Mare: Compania Darwin Pimentel Venezuela, Elveția – Jonglerie latino! (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 18, Palas: Traviercircus, Mexic Italia, FIESTA! (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 17,30, Esplanada Teatrului Luceafarul: Nukketeatteri Sampo Finlanda, Circus Sampo (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 18, sala mică: Teatrul Coquette București, Îngerul pantofilor ( 5+)
Ora 19, sala mare: Apollo 111 București, Taximetriști (16+, conține limbaj licențios)
Ora 22, Teatru pentru insomniaci, sala mică: Unteatru București, Ziua necunoștinței, concert Alex Ștefănescu

Duminică, 6 octombrie
Ora 10-19, foyer: expoziție Prietenii lui Crusoe instalații interactive Compania Toc de Fusta Spania (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 10, sala mică: Hopeful Monsters Marea Britanie, Mutanți promițători (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași) nonverbal 5+
Ora 11,30 sala mare: Compania Utervision Japonia, Povestea tăietorului de bambus (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)nonverbal 5+
Ora 12, sala mică: Hopeful Monsters Marea Britanie, Mutanți promițători (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași) nonverbal 5+
Ora 12.30, esplanada Teatrului Luceafărul: Compania Darwin Pimentel Venezuela, Elveția – Jonglerie latino! (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 17, Pietonal Ștefan cel Mare sau Palas: Traviecircus , Mexic Italia, FIESTA! (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 18, sala mică: Compania DJARAMA, Senegal, Bucățica de lemn (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași) 8+
Ora 18, Palas: Teatrul Trio Bulgaria, Aici, acolo, pretutindeni nonverbal, 4+
Ora 19, sala mare: Unteatru București, In a forest dark and deep (16+)
Ora 23, Teatru pentru insomniaci, sala mare: Teatrul Luceafărul, Orașul concert spectacol, 12+

Luni, 7 octombrie
Ora 10, sala mică: Compania Romane Oh! Belgia, Este ca un vârf , nonverbal, 4+ (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 11,30, sala mare: Xi’an Children’s Art Theatre, China, Cele 24 de bunici (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 12, sala mică: Compania Utervision Japonia, workshop Bunraku
Ora 12, lansare carte, UNAGE: Miruna Runcan, Teatru în diorame. Discursul criticii teatrale în comunism. Fluctuantul dezgheț 1956-1964
Ora 12, esplanada Teatrul Luceafărul: Xirriquiteula Spania, Girafe, nonverbal, 4+ (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 17, grădina Palas: Xirriquiteula Spania Girafe, nonverbal, 4+ (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 18, Palas: Compania Romane Oh! Belgia, Este ca un vârf , nonverbal, 4+ (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 19, sala mare: Fundația Art Production / Gigi Căciuleanu “Ad Hop” Company, On the Roof
Ora 20, sala mică: Asociația Art No More București, Cocoțat pe schele
Ora 20, galerie UAP Lăpușneanu: An Tan Tina performance indepedent realizat de Nicoleta Lefter

Marți, 8 octombrie
Ora 9,30, sala mică: Compania Los Claveles Spania, Capra cu șapte iezi (4+) (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 11, sala mare: Teatrul Țăndărică București, Apolodor, (4+)
Ora 12, esplanada Teatrul Luceafărul: Xirriquiteula Spania, Girafe nonverbal, 4+ (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 17, Piața Unirii: Xirriquiteula Spania, Girafe nonverbal, 4+ (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 12, sala mică: lansare carte Teatrul și drama francofon
Ora 18, sala mică: Spectacol-lectură Viral de Bogdan Georgescu (rezidențele FITPTI, în parteneriat cu FILIT)
Ora 18, Palas: Xirriquiteula Spania, Girafe nonverbal, 4+ (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 19, sala mare: Teatrul Mic București, Legături primejdioase (16+)

Miercuri, 9 octombrie
Ora 10, sala mică: Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Legume
Ora 11, sala mare: Teatrul Trio Bulgaria, Aici, acolo, pretutindeni, nonverbal, 4+
Ora 12, LICEUL CANTEMIR: Compania Los Claveles Spania, Capra cu șapte iezi (4+) (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 12,30, sala mică: lansare revista Scena.ro
Ora 18, sala mica: Teatrul Puna kuća, Zagreb, Croația, E vremea să ne jucăm nonverbal 1,5+, 40 min (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 18, Palas: Compania Romane Oh! Belgia, Este ca un vârf , nonverbal, 4+ (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 19, sala mare: 153 de secunde un proiect independent Ioana Păun (14+)
Ora 20, Teatru Fix: Reactor de creație și experiment Cluj Napoca, Micul nostru centenar

Joi, 10 octombrie
Ora 10, sala mică: Compania Samoloet, Franța, Rusia, De atunci, pinguinii zboară (4+) (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 10, (într-o grădiniță): Teatrul Puna kuća, Zagreb, Croația, E vremea să ne jucăm Nonverbal 1,5+, 40 min (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 11, sala mică: Compania Samoloet, Franța, Rusia, De atunci, pinguinii zboară (4+) (pentru prima oară în România, exclusiv la Iași)
Ora 11, sala mare: Teatrul Puck Cluj Napoca Pinocchio (4+)
Joi, 10 octombrie, ora 12, foyer Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”: Prezentare expoziția de fotografie Radu Afrim Băieţi, fete şi împrejurimi Boys, Girls and Neighbourhoods
Ora 18, sala mică: Teatrul Luceafărul, Istorie la persoana I
Ora 18,30, foyer: lansare carte Teatrul.ro 30 – noi nume New entries (coord. Oltița Cîntec)
Ora 19, sala mare: Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Sub fiecare pas al tău e o mină neexplodată

facebook.com/FITPTI

2019-09-09T10:49:16+00:00

Daca vă place distribuiţi această pagină!

Go to Top