Opera Națională Română Iaşi vă invită miercuri, 17 ianuarie 2018, ora 18:30, la spectacolul de balet „Lacul Lebedelor”, de Piotr Ilici Ceaikovski, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

Regia și coregrafia sunt semnate de celebra balerină Ileana Iliescu.

Coregrafia clasică: Marius Petipa
Adaptare coregrafie: Ileana Iliescu
Scenografia: Adriana Urmuzescu

Libretul baletului (în 4 acte) este unul dintre cele mai cunoscute și a fost pus în scenă pentru prima dată în 1877 în Moscova la renumitul Teatru Bolșoi, coregraf fiind Julius Reisinger, având ca sursă de inspirație o veche legendă rusă (după alții, o legendă germană, dacă judecăm după numele personajelor principale: Siegfried, Odette – Odillia, Rotbart ș.a.) și a corespuns pretențiiilor compozitorului rus. Paradoxal nu a fost primit foarte bine pe moment.
Totuși, în 15 ianuarie 1895, cu o nouă coregrafie realizată de Marius Petipa și Lev Ivanov a avut un succes enorm la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg. Marius Petipa s-a ocupat de primul și al treilea act (de la castel), iar Lev Ivanov de al doilea și ultimul act (actele de la lac). Între timp, textul a fost de mai multe ori transcris și modificat, astfel că unele versiuni au un final diferit față de cel original.

Legenda despre prințese transformate în lebede de un vrăjitor rău, în care vraja lui poate fi spulberată numai prin iubirea unui prinț, se poate întâlni în basmele mai multor popoare.


Opera Națională Română Iaşi
17 ianuarie 2018, ora 18:30