Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași vă invită sâmbătă, 14 mai 2022, la cea de-a XVIII-a ediţie a Nopţii Muzeelor, un eveniment de succes european inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronat în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor. Noaptea Muzeelor este ocazia perfectă de a vizita, gratuit, următoarele expoziții deschise publicului, la obiectivele muzeale de mai jos, conform reperelor orare menționate mai jos.

PALATUL CULTURII (19.00 – 23.30, ora de intrare a ultimului vizitator)

MUZEUL DE ARTĂ

„Obiectele restaurării”. O expoziție de Ștefan Câlția
Mai mult decât o expoziție – un dialog, o poveste despre obiecte de altădată, despre case care nu au fost lăsate să se piardă și despre oameni care păstrează în sufletul lor frumusețile adevărate.
Organizatori: Galeria Artep, în parteneriat cu Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

MUZEUL DE ISTORIE A MOLDOVEI

Expoziția „Cucuteni: o incursiune în universul unei mari civilizații preistorice” prezintă publicului spectaculoasa ceramică pictată, caracterizată prin exuberanţa motivelor spiralice, varietatea, simetria şi complexitatea compoziţiilor, străvechiul complex cultural Cucuteni-Tripolie fiind una dintre civilizaţiile cele mai fascinante ale Europei preistorice;

O frumusețe în Barbaricum: VENUS de PERIENI.
Micro-expoziţia din seria „Piese de excepţie din colecţiile Muzeului de Istorie a Moldovei” prezintă o piesă extrem de rară pe aceste meleaguri: statueta Venus descoperită în satul Perieni (com. Probota, jud. Iași), în primăvara anului 2021. Statueta, de factură romană, ce o reprezintă pe Venus (Aphrodita), zeița iubirii în mitologia greco-romană, este realizată din bronz, turnată plin și păstrează, pe suprafața ei, o frumoasă patină verde.

Expoziția „Euro 20. Două decenii de monedă unică europeană”, un eveniment organizat de Muzeul de Istorie a Moldovei, dedicat împlinirii a 20 de ani de la introducerea monedei euro în circulația statelor membre ale Uniunii Europene, înlocuind bancnotele şi monedele naţionale, cum ar fi francul belgian, marca germană, peseta spaniola sau francul francez;

Expoziția „LUCRURI CARE DOR. Povești și amintiri ale unor familii transnaționale” organizată de Muzeul de Istorie a Moldovei și Centrul Cultural German Iași. Un proiect expoziţional bazat pe cercetare, creat de bi’bak, spațiul de artă contemporană din Berlin, care explorează impactul migraţiei de muncă asupra noţiunilor de maternitate şi familie, din perspectiva unor lucrătoare migrante din Europa de Est şi a copiilor lăsaţi în urmă.

MUZEUL ETNOGRAFIC AL MOLDOVEI

Târgul Meșterilor Populari, ediția a XXII-a
Manifestare organizată de Muzeul Etnografic al Moldovei, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Asociația „ART – Meșteșugurile Prutului”, în perioada 13-15 mai 2022, pe esplanada Palatului Culturii, cu program până la ora 22.00, în data de 14 mai pentru a marca Noaptea Europeană a Muzeelor;

Expoziția Națională de Artă Naivă „Saloanele Moldovei” organizată Muzeul Etnografic al Moldovei, având parteneri Consiliul Județean Iași și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași. Evenimentul, ajuns la cea de-a XXXI-a ediție, reunește lucrări semnate de nume consacrate în domeniul picturii naive din România.

MUZEUL ŞTIINŢEI şi TEHNICII „ŞTEFAN PROCOPIU”

Sala „Ștefan Procopiu”
ora 19.00 – Spectacol „Reverie de mai”, un eveniment literar-muzical organizat de Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, în parteneriat cu Colegiul Național de Artă „Octav Băncilăˮ Iași.
Programul va fi susținut de Trio SonorIS: prof. Valentina Cioată (flaut), dr. Andreea Guțan (clarinet) și prof. dr. Florin Loghin (fagot), alături de elevii clasei de canto, teatru și muzică de cameră sub îndrumarea prof. dr. Daniela-Mihaela Ciocoiu, prof. Erica Moldovan și prof. Valentina Cioată.
Prezintă prof. dr. Daniela-Mihaela Ciocoiu.
Coordonatorii proiectului sunt dr. ing. Monica Nănescu, șef Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” și prof. Carmen Zaharia-Danicov, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilăˮ.

Cu începere de la ora 20.00 va avea loc colajul de poezie „Despre dragoste și nu numai…”, susținut de studenții anului I actorie ai Facultății de Teatru de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, îndrumător asist. univ. dr. Iuliana Moraru.

Expoziția Instrumente de muzică mecanică în colecțiile Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, un parcurs vizual şi sonor ce permite (re)descoperirea fascinantei lumi a automatelor muzicale, cu întreaga ei paletă de aparate care îi aparţin: cutii muzicale, organete, ceasuri şi albume cu mecanism muzical, simfonioane, polifoane, piane mecanice şi pianole ş.a. Spre deosebire de instrumentele clasice care necesită aptitudini interpretative, cutiile muzicale cu lamele, corzi, clopote sau tuburi sonore sunt acţionate printr-un mecanism cu arc ce declanşează automat melodia înregistrată pe suport;

Expoziția foto-documentară „Muzeul Științei și Tehnicii «Ștefan Procopiu» – Istoric, colecții și colecționari” este concepută ca o incursiune în povestea creării și evoluției muzeului, completând documentar expozițiile actuale deschise publicului vizitator.

MUZEE în 3D
Holul central al Palatului Culturii
Folosind ochelarii de realitate virtuală (VR), publicul va putea explora virtual Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa și Muzeul de sit arheologic Cucuteni.

MUZEUL „PONI-CERNĂTESCU” Iași, Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 7B (17.00 – 21.30, ora de intrare a ultimului vizitator)

17.00 – Dialog filosofic „Despre Dragoste. Ce spune Platon?”, manifestare organizată de Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” – Muzeul „Poni-Cernătescu” Iași, în parteneriat cu Asociația „Noua Acropolă” Iași;
Vizitarea expoziției permanente a muzeului.

MUZEUL MEMORIAL „MIHAIL KOGĂLNICEANU” Iași, Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 11 (17.00 – 21.30, ora de intrare a ultimului vizitator)
Vizitarea expoziției permanente.

MUZEUL UNIRII, Str. Alexandru Lăpuşneanu nr. 14 (orele 17.00 – 21.30, ora de intrare a ultimului vizitator)
Vizitarea expoziției permanente.

PALATUL „ALEXANDRU IOAN CUZA” de la RUGINOASA, Str. Unirii, Nr. 34
(16.00 – 21.30, ora de intrare a ultimului vizitator)

„LEGENDELE RUGINOASEI”
– vizitarea expoziției de bază permanentă pe fundal muzical și aflarea legendelor Ruginoasei;
– vizitarea expoziției temporare „Eleganță și rafinament în sec. XIX-lea. Ritualul servirii mesei”, pentru a descoperi ritualul de altădată, finețea și eleganța secolului al XIX-lea.


Sâmbătă, 14 mai 2022, în cadrul evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor, puteți vizita și cele 14 muzee din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române Iași

Vă veți bucura de vizita gratuită la:
Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii
Muzeul „Mihail Sadoveanu”
Muzeul „Mihai Eminescu”
Colecția „Istoria teatrului românesc”
Muzeul „Otilia Cazimir”
Muzeul „George Topîrceanu”
Muzeul „Mihai Codreanu” (Vila Sonet)
Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”
Muzeul „Vasile Alecsandri” (Mirceşti)
Cele 5 obiective din Casa Muzeelor: Muzeul Poezie(i), Muzeul Literaturii Române, Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Copilăriei în Comunism, Muzeul Pogromului de la Iași.

Muzeele din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române Iași deschise la Noaptea Muzeelor 2022 vor putea fi vizitate gratuit în intervalul orar 17:00-24:00 (23:30 – intrarea ultimului vizitator).


De Noaptea Muzeelor, eveniment care va avea loc în acest an sâmbătă, 14 mai, în intervalul orar 18:00-1:00, Muzeul Municipal ,,Regina Maria” Iași vine în întâmpinarea vizitatorilor cu mai multe expoziții și manifestări cultural-artistice, menite să pună în valoare exponate unice, de o valoare deosebită pentru istoria românilor și istoria universală. Vă așteptăm la acest eveniment internațional, prezența Domniilor Voastre confirmând faptul că Iașul a fost, este și va fi un oraș al culturii!

MUZEUL MUNICIPAL ,,REGINA MARIA” IAȘI
– Expoziție de icoane pe lemn și sticlă ,,Lacrimile Cerului. Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei (secolele XVII-XX)”, curator dr. Alexandru Constantin Chituță, Muzeul Național Brukenthal;
– Va fi expusă cea mai veche pâine din lume, datând din 1892, omologată de World Record Academy Miami.
– Va fi expusă cartea ,,Viața și opera lui Esop”, manuscrisul de secol XVIII al arhimandritului Vartolomei Mazereanu, din colecția de carte veche a Muzeului Municipal ,,Regina Maria” Iași.

GALERIILE ,,DUMITRU I. GRUMĂZESCU”
– Expoziția ,,Scrisori către Rose” – Scrisori Ion Minulescu. Despre importanța literară și documentară a acestora va vorbi dr. Rodica Pop, consilier în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Iași
– Recital de poezie susținut de actorul George Marici
– Expoziția de pictură Simfonii florale – Doina Codreanu
– Noaptea Muzeelor la Tramvaiul de Epocă
– Proiecție video ,,In memoriam Dumitru I. Grumăzescu”
– Recital Cameral, cvartetul Allegretto, Colegiul Național de Artă ,,O. Băncilă” Iași.

GALERIILE DE ARTĂ ,,DAN HATMANU”
– Expoziția de pictură ,,Mundus Imaginalis” – Gabriela, Sabin și Ana-Sabina Drinceanu. Expoziția este un trio al familiei Drinceanu, artiștii expunându-și lucrările pentru prima dată împreună

PALATUL BRAUNSTEIN
– Expoziția de fotografie ,,Drum spre România Mare”, curatori: Alexandru Gorea și Cosmin Sandu.
– Expoziția ,,Mi-am făcut bundiță nouă. Costumele populare ale Angelei Moldovan”.

PARCUL GRIGORE GHICA
– Expoziția ,,De la Ulița Beilicului la Strada Grigore Ghica Vodă”, curatori: dr. Ina Chirilă și Alexandru Gorea.
– Proiecție ,,Iașul de altădată”, Asociația Iași Travel.

SOCIETATEA DE MEDICI ȘI NATURALIȘTI
– Expoziția ,,Societatea de Medici și Naturaliști, promotoare a integrării europene a Principatelor Române”, curator prof. univ. dr. Dana Baran.


Ateneul Național din Iași
19:00-23:00

Expoziție de costume din spectacolele Ateneului – Foaier
Mica Pinacotecă din Jassy – Foaier –
Expoziția Casa Regală a României în benzi desenate (curator Dodo Niță, producție Festivalul Internațional de Benzi Desenate Brașov / Asociația Forums) – Romantic Parc
Piedestalul de la Ateneu – “Dialog gestual” – sculptor Gabriela Drinceanu | lemn/ metal | 2010 –
Memorialul Regal – Romantic Parc
Expoziție “LIGHT VOICES” – light painting și multiplă expunere – Galeria Veche
SFR 12 în imagini – Galeria Regală – 100 de ani de la nașterea M. S. Regele Mihai – Mica Galerie de Artă
Capela Artiștilor
Proiecție de film – „5 minute de istorie”, realizator Alexandru Cioroianu – Sala de Conferințe
Una noche de Tango Feliz (Școala Tango Feliz Iași) – Sala Balet și Dans
Nopți cu lună (Clubul Lunaticilor) – Terasa Acoperiș


Alte muzee deschise pe data de 14 mai 2022:

Muzeul Mitropolitan Iași
Descoperă Muzeul Mitropolitan Iași
demisolul Catedralei Mitropolitane
10.00-21.30

Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
strada Titu Maiorescu nr. 12
18:00 – 00:00

Palatul Roznovanu
18.00 – 24.00