Cea de-a 8-a editie a festivalului Rocanotherworld va avea loc in Iasi in perioada 22 – 25 iunie 2023.

Rocanotherworld 2023 este un festival explorator de muzica, arta, ganduri, oameni si idei, organizat la Iasi, ce a luat nastere in 2016, in memoriam Ioan Dan Niculescu. Acesta reprezinta o calatorie colectiva, o stare de spirit, o celebrare a vietii prin (re)conectarea la valori, o efervescenta culturala si o conturare a felului de-a fi – curios, diferit si pentru ceilalti.

O parte din artistii care vor performa pe main stage la aceasta editie sunt:
Afgo, Basska, Lemon, Luna Amara, Madrugada (Norvegia), Mihai Popoviciu, Moonlight Breakfast (Austria), Orkid, Rana, Warhaus, We Singing Colors, Zimbru

Madrugada: maiestuosi, magnifici, epici. Sunt cuvinte greu de evitat atunci cand trebuie sa descrii unii dintre cei mai mari artisti norvegieni. Si-au mentinut intotdeauna propriul peisaj sonor de-a lungul anilor, au castigat un lung sir de premii, iar din cele 6 albume de studio, un album live, o multime de single-uri si EP-uri – toate au atins performanta discurilor de aur sau de platina. Unii spun ca rock-ul a murit, dar Madrugada creste popularitatea si succesul incontestabil al acestuia, in special in ultimii ani.

Moonlight Breakfast sunt un duo romanesc, bazat in prezent in Austria. Un mix aspru, dar sofisticat de dream pop, cosmic disco, electro, nu-jazz si swing. Primul lor concert sustinut vreodata a fost in 2011, pentru un public de 35.000 de persoane, in deschidere pentru Jamiroquai.

We Singing Colors combina indie folk-ul cu elemente electro si pop-alternative pentru a crea propria lume, plina de viata. E un amestec de invitatie la dans si fericire cu coborari in adancul unor tristeti, din care rezulta impacarea cu sinele si un good vibe.

Orkid, trioul de shoegazeri nervosi din Bucuresti, isi definesc stilul ca fiind post-traumatic blues. in cei 6 ani de existenta au sustinut peste 150 de concerte,  au cantat in deschiderea unor formatii ca: Mogwai (Scotia), Death in Vegas (Anglia), Mono (Japonia), The Underground Youth (Anglia), dar si a celor mai populare formatii autohtone. Pentru ca doi dintre orci vin din zona productiilor vizuale, Vlad este de formare scenarist si regizor de film, iar Radu este animator si artist grafic, Orkid este un produs cinematic, care pune accentul si pe vizualuri animate, ilustratie si design.

Warhaus, renumitul artist internațional se alătură line up-ului ediției din 2023 a Rocanotherworld.

A trecut o jumătate de deceniu de când Warhaus, creația lui Maarten Devoldere (Balthazar), ne-a cucerit brusc inimile muzicale cu dubla victorie triumfătoare a albumelor We Fucked a Flame into Being (2016) și Warhaus (2017). Cântecele noului album Ha Ha Heartbreak au ieșit la iveală în doar trei săptămâni în orașul sufocant Palermo. Devoldere avea nevoie doar de singurătatea unei camere de hotel, de o chitară, de un microfon și de o inimă care fusese recent ruptă în mii de bucăți.

Durerea era greu de gestionat, așa că, desigur, Sicilia a fost o scăpare. Dar, în continuare, cei care încearcă să depășească viața se îndreaptă rapid spre ei înșiși.

Luna Amară cântă de peste 16 ani sincer și fără ocolișuri. Cu un prim disc („Asfalt”, 2004) care a dobândit, în timp, un statut-cult, formația și-a rafinat limbajul artistic de la album la album ajungând, în 2011, la „Pietre în alb” – probabil cea mai completă și mai matură experiență Luna Amară de până acum, cu teme lirice complexe punctate de o interpretare în forță și de o producție modernă.

Cu un portofoliu live impresionant și o abordare proprie a muzicii rock, cu influențe inclusiv din spectrul metalic și progresiv, Luna Amară continuă să fie relevanți prin arta lor cu mesaj, implicarea socială, profunzimea versurilor și pasiunea cu care se urcă pe scenă de fiecare dată.

Zimbru sunt cei mai buni prieteni, care cântă într-un amestec sălbatic de sintetizatoare răcoritoare, riff-uri de chitară unghiulare și percuție plină de viață, toate completate de povești de dans, animale de companie pierdute, dragoste queer și nostalgie pentru deceniile trecute neexperimentate. Trupa provine din Cluj-Napoca, România și este cel mai ușor descrisă ca fiind art-rock.

Actor, producător, DJ și pasionat de muzică electronică deopotrivă, Lemon provine din București, România. Când nu concertează, își petrece timpul în studio creând propria sa muzică, de la downtempo, electronic, spiritual, world, până la afro house și vibrații melodice.

După ce a petrecut mulți ani cântând în unele dintre cele mai importante cluburi de noapte din România și unul dintre cele mai bune rezidențe de pe litoral, făcând DJ la evenimente speciale și promovând propriile spectacole, Lemon a avut mult timp să-și dezvolte sound-ul.

Rana este o trupă de rock alternativ melancolic din Pitești ce a văzut lumina lumii în toamna anului 2016. Sunetul trupei se poate încadra de la alternative rock până la indie-emo rock, iar versurile sunt majoritar de dragoste, abordând uneori și teme sociale.

Trupa a lansat single-uri precum Cer chinezesc sau Departe, iar în august 2022 a apărut EP-ul de debut Verde electric care s-a bucurat de o lansare la Crama Marcea, în localitatea de baștină a trupei. În prezent trupa lucrează la cel de al doilea material discografic care o să iasă în toamna anului 2023, iar primul single intitulat Turist a văzut lumina zilei pe 23 martie 2023.