Prima ediție a Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești, care se va desfășura la Iași în perioada 2-6 iunie 2021, va surprinde publicul cu o serie de festivaluri: Romanian Fashion Week, Moldova Film Festival, Musicalling, Visual Arts, Expo (in)between, VegFest, Architecture.

Iașul va deveni pentru o săptămână, și nu numai, locul în care tehnologia întâlnește și pune în valoare creativitatea.

Romanian Fashion Week

Într-o perioadă în care nu se acordă suficientă susținere noilor talente, Romanian Fashion Week (RFW) își urmează primul și cel mai important obiectiv, acela de a descoperi și promova noi branduri creative.

O abordare complet nouă a prezentărilor de modă va fi tema acestei versiuni 2.0 a Romanian Fashion Week. Cu aportul creativ și concret al industrie românești de film, designerii consacrați dar și debutanți vor ademeni publicul în lumea lor. Regizori de film de top, vrăjitori ai efectelor speciale și directori de imagine subtili vor călăuzi privitorul către frumusețea interioară a modei.

Moldova Film Festival

Selecția MFF propune spectatorilor o reflecție asupra conceptului de social distancing și a diverselor sale forme printr-o suită de filme care îl abordează în discursurile lor cinematografice. Trasând diferite configurații între protagoniștii și personajele acestui grupaj de filme, situarea lor în lumea fizică și în societate, dar și prin diverse mijloace estetice și cinematografice, încercăm să construim o hartă a distanței.

Musicalling

Pentru prima oară în 2021, la începutul lunii iunie, Iașul se transformă în capitala muzicii live. Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești, va găzdui prima ediție a Musicalling, care va aduce pe scenele amplasate în Grădinile Palas Mall nouă artiști cunoscuți.

Nosfe, Bruja, Dl Goe, Tobi Ibitoye, Jean Gavril, Valeria Stoica, Christian Eberhard, Amuly și Manuela Riva vor încinge atmosfera la Iași, în perioada 2 – 6 iunie, cu un mix muzical pentru toate gusturile.

Concertele vor putea fi urmărite atât live, în locațiile partenere din Ansamblul Palas Mall – grădinile Palatului Miraval, Tribeca și Czech In, cât și online, pe paginile de Facebook și de Instagram, precum și pe canalul de YouTube al evenimentului Romanian Creative Week.

Tot în cadrul Musicalling, la Iași va fi organizat TIC – International Music Camp, la care vor participa peste 30 de muzicieni atât din Iași, cât și din alte zone ale țării. Timp de cinci zile, pe durata desfășurării Romanian Creative Week, soliști, compozitori, textieri și producători muzicali vor crea împreună piese care să concureze pentru titlul de hiturile anului 2021. Tabăra muzicală va avea loc în Sala „Henri Coandă” a Palatului Culturii.

International Music Camp reunește în fiecare an artiști din 20 de țări, pentru a discuta trendurile din muzică și pentru a dezvolta noi creații muzicale. De-a lungul ultimilor ani, în tabăra de muzică au participat soliști și compozitori precum Smiley, Alexandra Stan, Adrian Sina și Andreas Carlsson.

Visual Arts

Ilustrăm lumea în felul nostru, prin diferite metode decorative. Locul de întâlnire al artelor, care adaugă o latură estetică realității.

Horror Vacui, o expoziție în premieră la Romanian Creative Week

Expoziția „Horror Vacui”, dedicată esteticii contemporane, meșteșugului și tradiției, va fi organizată în cadrul Expo (in)between.
Va reprezenta, totodată, o avanpremieră a inaugurării Palatului Braunstein din Iași, care va găzdui expoziția.
Clădirea istorică impresionantă a fost renovată și modernizată recent de Primăria Municipiului Iași, printr-un proiect finanțat din fonduri europene, și urmează să își deschidă în curând porțile și pentru industriile creative.

Artiștii invitați să ia parte la expoziția „Horror Vacui” sunt: Radu Abraham, Aitch, Ana Alexe, ZO Kraft, Atelier Parter, Batem fierul la conac, Raluca Buzura, Daniela Cățoi, Megan Dominescu, Ferma de Artă Triunghi, In Context Slănic Moldova, Costi Lungu, Ștefan Neacșu, Roan Atelier, Saddo, Sânziene, Ioana Stanca, Elena Stanciu – Poartă-mă cu flori, Andreea Tron, Andrei Cosmin Vladimir și Victoria Zidaru.

Curatorul Expo (in)between este KraftMade, un proiect reprezentat de artiștii Marlene și Alex Herberth, din Cincu, Transilvania.

VegFest

După succesul VegFest 2019 din București, care a adunat peste 60 de expozanți cu produse vegetale și a atras peste 6000 de vizitatori, Asociația Veganilor din România va recrea atmosfera minunată din acele zile în Iași, în perioada 4 – 6 iunie. Evenimentul va avea loc la finalul unei săptămâni active – Romanian Creative Week.

Pe parcursul celor 3 zile se vor desfășura ateliere, paneluri de discuții, evenimente de degustare și giveaway-uri susținute de către sponsorii evenimentului. VegFest va lăsa în urmă și o amintire vie prin amenajarea în curtea Muzeului Sadoveanu a unei grădini urbane de care să beneficieze întreaga comunitat, propunând astfel un model de economie circulară.

Vineri, 4 iunie (21-22.30), va avea loc proiectia filmului Natura Umană – primul documentar românesc care explorează relația dintre om, animale și natură. După proiecție va urma și o sesiune de Q&A cu realizatorii documentarului (Eduard Nistru, Diana Muscă) și cu o parte din intervievații care apar în el. La realizarea acestui documentar au participat: Paula Seling, Deliric, Remus Cernea, Andrei Roșu, Marius Mitrache, Liviu Deacu, Gigi Ghinea, Doina Badea, Paul Sandu, Bogdan Gioară, Corina Zugravu, Sorin Dumitru, Anca Georgescu, Katharina Häni, Nicușor Popa, Iulia Moroșanu, Ana Maria Voicu

vegfest.ro

Architecture

Romanian Creative Week propune un veritabil festival de arhitectură ce se va desfășura de-a lungul tuturor celor 5 zile ale RCW. Organizat de către ProEvent în trei secțiuni (Bahlui Vision, SHARE Talks & Movies și Humans of Architecture) și un concurs creativ (Walk & Talk), evenimentul beneficiază de expertiza și implicarea nemijlocită a Ordinului Arhitecților din România și a Asociației Studenților Arhitecți Iași.

romaniancreativeweek.ro