Asociaţia „ART – Meşteşugurile Prutului”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi, organizează Târgul de Crăciun al meșterilor populari.

Perioada: 10-14 decembrie 2021, în intervalul orar 10,00 – 19,00
Locul de desfăşurare: Piața Unirii, Iaşi
Deschiderea oficială: Sâmbătă, 11 decembrie 2021, ora 11.00

Manifestarea cultural-educativă reunește aprox. 30 de meșteri și creatori populari, membri ai Asociației „ART – Meșteșugurile Prutului”, care doresc să aducă la Iași un strop de bucurie și speranță, expunând obiecte tradiționale autentice, rodul muncii lor din această perioadă.

Semnalele pozitive primite din partea comunităţii locale, mai ales a tinerilor, ne-au determinat să iniţiem acest eveniment cultural, convinşi fiind că reprezintă o modalitate directă şi eficientă de informare despre datinile, obiceiurile şi arta tradiţională românească, specifice Sărbătorilor de iarnă. Pe de altă parte, manifestarea vine în sprijinul meșterilor populari, constituind un prilej de valorificare a muncii lor, după o perioadă în care restricțiile impuse în starea de alertă din țară au făcut ca multe dintre întâlnirile cu publicul să fie amânate.

Programul manifestărilor cuprinde:

  • demonstrații ale meșterilor populari în diferite domenii meșteșugărești: pictură icoane, cioplitură în lemn, instrumente muzicale tradiționale, împletituri din fibre vegetale, ţesături, pielărit, globuri încondeiate, cusături, podoabe de port popular etc.;
  • expoziție cu vânzare de obiecte meşteşugăreşti tradiționale, specifice Sărbătorilor de iarnă, realizate de meşteri populari din Moldova, dar și din alte zone etnografice ale țării, ce pot constitui frumoase cadouri de Crăciun;
  • „Colinde, colinde”, program susţinut de un grup de copii de la Palatul Copiilor din Iași, precum și de un grup de studenți din asociația ASCOR Iași;
  • Oferirea de pliante prin care dorim să reamintim, mai ales tinerilor și copiilor, care sunt cele mai practicate datini și obiceiuri tradiționale la români în perioada Sărbătorilor de iarnă.

Evenimentul se va desfășura cu respectarea strictă a reglementărilor sanitare în vigoare.

Ne sunt alături, ca parteneri: Primăria Municipiului Iași; Muzeul Etnografic al Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” – Iași; Ateneul Național din Iași; Asociaţia Dialog Pentru Dezvoltare (ADD) – Iași; Asociația Societăților Imobiliare din Moldova (A.S.I.M.); Centrul de Informare Turistică – Iași; Palatul Copiilor- Iași; Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR) – filiala Iași.

Parteneri media: Curierul de Iași, TVR Iaşi, Radio România – Iaşi, BZI, Iași TV Live, Radio Trinitas, LAIASI, „Evenimentul Regional al Moldovei”, „Lumina”