Autostrada Chișinău-Iași este unul dintre proiectele incluse în Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, document aprobat ieri de Guvernul de la Chișinău. Acesta reprezintă viziunea strategică pentru dezvoltarea Republicii Moldova în următorii șapte ani.

Astfel, Guvernul de la Chișinău își propune să realizeze o serie de proiecte care ar schimba fundamental calitatea vieții și ar accelera dezvoltarea economiei.

Printre acestea se numără autostrada Chișinău-Iași și alte cel puțin 5 poduri rutiere între Republica Moldova și România: la Giurgiulești, Leova, Cantemir, Ungheni și Nisporeni; două spitale regionale la Bălți și Cahul; instituții medicale raionale moderne; școli și licee model în toate orașele-poli; sisteme de canalizare și stații de epurare noi sau reabilitate în fiecare localitate cu peste 15.000 de locuitori.

Conform documentului, va fi asigurată implementarea unor politici orientate spre dezvoltare care susțin activitățile productive, crearea de locuri de muncă decente, antreprenoriatul, creativitatea și inovația, creșterea întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv prin accesul la servicii financiare.

Proiectul Strategiei a fost consultat public în perioada iulie-august 2022, iar acum urmează ca acest document să fie discutat și propus spre adoptare Parlamentului Republicii Moldova.