Grupuri de câte patru tineri se grăbesc să ajungă la adăpost, departe de furtuna ce se anunța să vină. Este vorba de cele 9 echipe venite din Iaşi, Bucureşti, Cluj-Napoca, Brașov și Chișinău, gata să dea tot ce au mai bun. În joc este prezența la Zagreb, locul unde se va desfășura etapa finală a competiției inginerești EBEC. Totuşi, mai este drum lung până acolo. Momentan este vineri, 13 mai, iar ei se îndreaptă spre clădirea departamentului de Construcții și Instalații, locul care pentru două zile va deveni un templu al ideilor inovatoare pentru probleme relevante pentru societatea contemporană. Aici sunt primiți de către voluntarii organizației studențești BEST, organizația care găzduieşte evenimentul, alături de reprezentanți ai Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” și a companiilor, care le-au adresat câteva cuvinte în cadrul deschiderii oficiale. 

Așa s-a dat startul etapei regionale a competiției inginerești EBEC (European BEST Engineering Competition).. 

Sâmbătă, ora 10. Forfotă mare în faţa clădirii departamentului de Construcţii şi Instalaţii. Echipele pășesc spre sala de concurs, pentru a se pregăti de ziua de foc care urmează. Voluntarii roiesc în jur pentru a pune la punct ultimele detalii organizatorice. În aer se simte entuziasmul, dar și emoțiile în fața necunoscutului. Echipele care au concurat în cadrul probei de Innovative Design au trebuit să-și imagineze un scenariu tot mai puțin desprins din cărțile SF. Este anul 2030, visul omenirii de a ajunge pe Marte a fost împlinit, dar mai este multă muncă de făcut pentru a putea locui acolo. Sarcina lor a fost să proiecteze cu ajutorul unui program CAD, un rover care, fără ajutorul GPS-ului, să poată traversa suprafața planetei roșii, prezentând și traseul pe care ar trebui să-l urmeze pentru a ajunge între cele două puncte de pe hartă. Proba de la Case Study, oferită de Vitesco Technologies, a fost mai cu picioarele pe pământ, dar la fel de provocatoare. Echipele au avut sarcina de a dezvolta un sistem inteligent pentru a eficientiza traficul în mereu aglomerata intersecție Podu Roș. Cum s-au descurcat echipele? Am aflat la ora 19, când după o pauză binemeritată, concurenții și-au prezentat ideile, care au fost analizate de către jurați. Încă din prima zi s-a observat că juriul va avea o muncă dificilă pentru a alege un câștigător.  Și astfel, s-a încheiat prima zi de concurs. Concurenții s-au întors în campusul Tudor Vladimirescu, unde au fost cazați, pentru a se odihni.

Duminică, ora 10. Scenariul din ziua anterioară se repetă. Emoțiile nu au dispărut încă. A venit rândul echipelor de la proba de Case Study să se imagineze pionieri ai vieții pe Marte. Concurenții au trebuit să se gândească la o alternativă la biosfera planetei noastre, care să poată supraviețui în condițiile vitrege de pe această planetă. Proba de Innovative Design s-a referit la siguranța pasagerilor automobilelor, concurenții având sarcina de a modifica partea din față a unei mașini astfel încât în cazul unui impact frontal, să nu existe victime. La finalul celor 6 ore de muncă, situația stătea în felul următor: pe mese stăteau aruncate pahare, semn că aliații de nădejde au fost cafeaua și ceaiul, concurenții răsuflau ușurați și părăseau sala de concurs pentru a lua o binemeritată pauză în aer liber, dar și pentru a pune la punct ultimele detalii legate de prezentările proiectelor lor. Munca lor nu a fost în zadar; fiecare echipă și-a prezentat apoi propunerile cu entuziasm, fiind apreciați de către jurați.

Dar numai o echipă poate fi declarată câștigătoare. Juriul a deliberat și s-a alăturat celor prezenți pentru a anunța câștigătorii. La Innovative Design, premiul a revenit echipei din Chișinău, The Code Keepers. La Case Study, biletul spre Zagreb a fost acordat echipei TechLite din Iași.

Și aceasta a fost povestea ediției regionale de EBEC de anul acesta. Nimic nu ar fi putut fi posibil fără prezența și suportul partenerilor de eveniment,  printre care se numără Vitesco Technologies, BCR și Alcatel Lucent Enterprise. Le urăm mult succes celor două echipe care ne vor reprezenta în Croația și abia așteptăm să aflăm actorii ediției de anul viitor.