Cinematograful „Trianon” (fost „Republica”), lăcaș de mare încărcătură sentimentală pentru cinefili, dar și pentru istoria culturală a Iașului, se va reface după schiţele iniţiale.

Piesa centrală a clădirii este reprezentată de sala de cinema având o capacitate de 757 persoane pe scaune (trei dintre ele sunt speciale pentru persoane cu dizabilități), dintre care 525 sunt în zona de parter, 104 la balconul 1 și 128 la balconul 2.

Construită la doar un deceniu după Primul Război Mondial și având denumirea inițială Cinematograful „Trianon”, clădirea fostului Cinematograf „Republica” are un important rol patrimonial și instituțional. Denumirea acestei instituții nu a fost deloc întâmplătoare, ea trimițând în mod direct spre Palatul Marele Trianon de la Versailles. Acela a fost locul în care, pe 4 iunie 1920, a fost semnat Tratatul între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, ce face parte din seria de tratate care recunosc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Societatea Creditul Urban, proprietara Palatului Cuza, a renunțat la o parte din grădină, pe care în 1928, antreprenorul Fr. Rechita cu finanțările doctorilor S. Mihael Haimovici (viitor cineast) și S. Lous Mendel au construit Cinematograful „Trianon” cu 1.500 de locuri, ventilație si încălzire centrală, pentru proiecții de film și pentru diverse spectacole. Arhitectul clădirii a fost I. Schreiber. Cinematograful a avut în perioada 1940 – 1960 mai multe denumiri: în 1944 s-a numit Cinema „Maxim Gorki”, iar în 1960, când strada Lăpușneanu a primit numele de „Republica”, cinematograful a primit aceeași denumire.

Cinematograful „Trianon” a fost integrat urbanistic cu Scuarul Trianon, amenajat în 1930 sub formă de trecătoare pietonală, pe lângă peretele Palatului Cuza, spre Strada de Sus (actualmente Bulevardul Independenței).

Durata lucrărilor este estimată la 36 de luni, costul total fiind în jur de 29 de milioane de lei, banii fiind alocaţi de Ministerul Lucrărilor Publice și Dezvoltării.

 

Sursa: Primăria Municipiului Iași